Let op: dit recept is niet lactosevrij!
Soufflétaart met geitenkaas is een vegetarisch ovenrecept. Het is een overheerlijke combinatie van zongedroogde tomaten en geitenkaas en de rest van de ingrediënten. Ik heb vegetarische geitenkaas gebruikt, d.w.z. dat er vegetarische stremsel is gebruikt. Het recept is niet veganistisch. De mensen die geen lactoseintolerantie hebben kunnen gewoon melk gebruiken. Dit recept is verder notenvrij.
Het is een bewerkelijk recept, want je maakt eerst de bodem en dan de vulling. De vulling doe je in 2 stappen. Eerst de vulling zelf en daar voeg je later de opgeklopte eiwitten bij. Mocht het insmeren van het mosterd niet gaan omdat het deeg te droog en kruimelig is, dep dan met je vingers de mosterd op de bodem. Het hoeft ook niet zo netjes, want je ziet er niets van. De bodem is ietsje droog, maar de vulling vult dat weer goed aan. De taart smaakt heerlijk. Mocht je het maken van het korstdeeg te veel werken vinden, gebruik dan glutenvrij bladerdeeg van Schaer of van Lieke.
Ik heb vooraf dat we deze taart gingen eten een disolact-capsule (klik) ingenomen omdat de geitenkaas jong is en daarom ook lactose bevat.
voor 6 personen
Ingrediënten:
20 gram boter, extra voor het invetten
375 gram glutenvrij korstdeeg (klik)
40 gram glutenvrije bloem
180 ml (soja)melk (mensen die geen lactoseintolerantie hebben kunnen gewoon melk gebruiken)
3 eierdooiers, losgeklopt
4 eiwitten, opgeklopt
2 theelepels fijngehakte verse rozemarijn
100 gram geitenkaasjes, in kleine blokjes gesneden
2 theelepels mosterd
90 gram zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt en in stukjes gesneden
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
Voorbereidingstijd: 10-13 minuten
Rusttijd deeg: 15 minuten
Rusttijd vulling: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten (waarvan 10 minuten blind bakken op 190 graden en 5 minuten afbakken)
Verder nog nodig: ronde bakblik van plusminus 22 cm, beslagkom, saus- of steelpan, mixer, bakpapier, keramische bakbonen of droge peulvruchten, zeef
Oven voorverwarmen op: blind bakken op 190 graden, afbakken op 180 graden
Bereiding:
Laat de zongedroogde tomaten op olie uitlekken in een zeef.
Vet een springvorm licht in met boter.
Maak eerst het korstdeeg (klik).
Schep het deeg in het bakblik en druk met je vingers het deeg in het bakblik.
Prik de deegbodem meermalen in met een vork.
Zet het deeg voor 15 minuten in de koelkast.
Bekleed het bakblik met een stuk bakpapier en vul het met gedroogde bonen of keramische bakbonen.
Zet de vorm voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden.
Verwijderd na 5 minuten de bakbonen en het bakpapier.
Haal het bakblik uit de oven en laat de bodem afkoelen.
Zet een pan op het vuur en smelt hierin de resterende boter.
Roer er de glutenvrije bloem door en laat dit al roerend 1 minuut bakken.
Roer er geleidelijk de (soja)melk door.
Breng het al roerend aan de kook en laat het tot een dikke gladde saus koken.
Neem de pan van het vuur en roer de eierdooiers (even los kloppen met een vork), rozemarijn, geitenkaas en wat zout en versgemalen zwarte peper door.
Laat dit 15 minuten afkoelen.
Snijd ondertussen de uitgelekte zongedroogde tomaten in reepjes.
Haal de bodem uit de koelkast en besmeer de bodem in met een dunne laag mosterd.
Bedenk de bodem met een laagje in stukjes gesneden zongedroogde tomaten.
Klop de eiwitten in een schone vetvrije beslagkom tot een stevige, licht vochtige pieken.
Vouw een grote lepel eiwit door de afgekoelde saus om die wat luchtige te maken en spatel de dan de rest van het eiwit door.
Schep het mengsel over in de taartvorm en zet deze voor 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden tot de taart goudbruin en bijna stevig aanvoelt.
Haal de taart uit de oven en laat hem even 5 minuten staan.
Snijd de taart in 6 punten en serveer hem met een salade.
Bron: aangepast recept
Tip voor mensen met een lactoseintolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs of disolact. Dit recept en kerutabs/disolact zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie. Disolact capsules zijn niet geschikt voor vegetariërs of veganisten omdat dit gelatine bevat.