Soesjes met zalmmousse

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Een overheerlijke snack voor als je een feestje hebt of voor oudejaarsavond of voor op de kerstdagen. De soesjes en de zalmmousse zijn beiden makkelijk en snel te maken. De zalmmousse kan je makkelijk paar dagen vooraf maken. Je kan hem voor paar dagen in de koelkast bewaren. De soesjes zou ik niet al te lang van te voren maken. Aangezien alles wat glutenvrij is, erg snel droog wordt. De soesjes met zalmmousse smaken heerlijk.

voor ongeveer 12 soesjes

Ingrediënten soesjes:
55 gram zelfrijzend bakmeel*
2 eieren
snufje zout
100 ml water
50 gram boter

Ingrediënten zalmmousse:
213 gram zalm
150 gram zachte Monchou
1 eetlepel tomatenketchup
3 eetlepels crème fraîche
½ eetlepel citroensap
zout naar smaak
snufje cayennepeper
versgemalen zwarte peper

Voorbereidingstijd: 6 minuten
Bereidingstijd: 40-45 minuten
Verder nog nodig: pan, keukenmachine, spuitzak met kartelmond, bakplaat met bakpapier
Oven voorverwarmen: 180 graden

Bereiding soesjes:
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Zeef het meel.
Breng het water met de stukjes boter en het zout snel aan de kook.
Voeg het meel in één keer toe en roer totdat er een gelijkmatige deegbal ontstaat.
Zodra de deegbal de wand van de pan loslaat haal je de pan van het vuur.
Laat de massa in een bak met koud water enkele minuten afkoelen.
Roer dan de eieren één voor één door het deeg heen.
Voeg het volgende ei pas toe, als het vorige ei door het deeg goed is opgenomen.
Roer zo lang tot het deeg er van glanst en in stukken van de lepel valt.
Vorm met 2 lepels ongeveer 10 hoopjes op de bakplaat.
Bak de soezen in ongeveer 40-45 minuten goudbruin in het midden van de oven en laat ze als ze klaar zijn nog even 5 minuten bijkomen in de oven met de deur open.

Bereiding zalmmousse:
Laat de zalm uitlekken, verwijder de velletjes en graatjes en prak de zalm met een vork heel fijn.
Klop de Monchou, de tomatenketchup en de crème fraîche met een keukenmachine goed door elkaar.
Meng de zalm erdoor en breng het mengsel op smaak met citroensap, zout en een snufje cayennepeper.
Doe het zalmmengsel over in een spuitzak met een kartelmond en laat hem in de koelkast opstijven.
Snijd de soesjes open en spuit de zalmmengsel in de opening.
Leg ze op een schaal en serveer ze eventueel met wat dillekruid.
Bron: aangepast recept

Tip: in plaats van zalm zou je ook tonijn kunnen gebruiken.

Tip voor mensen met een lactoseintolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs.Dit recept en kerutabs zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

* het betreft hier glutenvrij meel

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.