Soefganiot – gevulde oliebollen

Dit zijn Soefganiot oftewel gevulde oliebollen. Volgens mijn man smaken ze net zo zoals zijn moeder ze maakt. Alleen de vorm is bij zijn moeder egaal rond. Dat lukt me niet, maar dat maakt ook helemaal niets uit. De smaak is goed. De oliebollen zijn niet droog en zeker niet vet. Vooral dat laatste vind ik belangrijk, want oliebollen hoeven natuurlijk niet letterlijk oliebollen te zijn. Heerlijke glutenvrije oliebollen. Je kan er naar smaak krenten/rozijnen of appels enz. in doen. Op de foto heb ik eentje helemaal doorgesneden, zodat jullie de binnenkant van de oliebol kunnen zien.

voor 15 stuks

Ingrediënten:
350 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
2 eieren
125 ml kokosmelk met wat citroensap of zure room of dunne yoghurt
1 eetlepel olie
2 eetlepels suiker
3 pakjes vanillesuiker
½ theelepeltje zout
jam
olie

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Verder nog nodig: pan olie of een friteuse

Bereiding:
Maak van alle ingrediënten – behalve de jam – een deeg als voor oliebollen.
Alles goed door elkaar mengen.
Vorm met 2 eetlepels bollen en laat die in de hete olie glijden.
Bak ze in de olie goudbruin.
Snijd ze als ze klaar zijn doormidden, maar laat een kant vastzitten.
Vul ze met jam en druk ze weer op elkaar.

Variaties:
Doe er eventueel appels of rozijnen of noten in en laat de jam achterwege.
Of doe er niets in en het zijn gewone oliebollen.
Deze oliebollen zijn alleen het lekkerste als je ze op de dag zelf maakt en opeet.
Het deeg kan je van te voren maken en afgedekt in de koelkast zetten.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.