Schorseneren met bechamelsaus

Schorseneren is een groentesoort wat wij eigenlijk nog nooit hadden gegeten. Omdat wij nieuwsgierig waren hoe dat smaakte hadden we dat verleden weekend een keertje gekocht. We hadden het elke keer uitgesteld, omdat het gewoon niet goed uit kwam om deze groente te maken. Het schoonmaken is namelijk niet in 5 minuten gedaan.

Ten eerste wordt het aangeraden om plastic of keukenhandschoenen te dragen bij het schoonmaken, want deze groenten scheidt een plakkerig spul af en dat is niet prettig. Ten tweede werd aangeraden om het in water schoon te schillen met een dunschiller. Als de schorseneren geschild zijn, dan moet je het in een pan water met citroensap bewaren. Dit voorkomt dat ze bruin worden. Schorseneren zitten ook nog onder een laag klei, dus als je het in het water schoon maakt en schilt dan wordt het dus een vieze bende.

Heel wat werk dus en als je het te druk hebt, dan komt dat niet goed uit. Gelukkig konden we gisteren wel tijd vrij maken. Weliswaar met flink wat gemopperd van mijn man. Hij was namelijk degene die ze schoon ging maken. Geloof me, het werd echt een vieze bende in de gootsteen en op het aanrecht. Afijn, de schorseneren waren schoon en toen konden we beginnen met het recept.

Het koken van de schorseneren was iets van 50 minuten. Best lang, maar omdat je ondertussen ook de aardappelen kookt, het vlees bakt en de bechamelsaus maakt is alles bijna tegelijk klaar. De smaak van de schorseneren is lekker, maar niet overdreven lekker. Althans, het is voor ons niet de moeite waard om ze nog een keertje te maken. Het is veel te veel werk. Samen met de bechamelsaus (klik) en gekookte aardappelen of gebakken aardappelschijfjes en een stukje vlees heb je een heerlijke maaltijd op tafel staan.

voor 4 personen

Ingrediënten:
1 kg schorseneren, geschild en in grote stukjes gesneden
3½ liter water
70 gram glutenvrije bloem
2 uitgeperste citroenen

Voorbereidingstijd: ongeveer 20-30 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Verder nog nodig: kookpan, fijnschiller, maatbeker, plastic of keukenhandschoenen
Schoonmaak tip: omdat schorseneren een plakkerige spul afscheidt tijdens het schoonmaken is het aan te raden om plastic of keukenhandschoenen te dragen.

Bereiding:
Schil de schorseneren met een fijnschiller in water en snijd ze in grote stukjes en bewaar ze tijdens
het schillen in de pan met water en wat citroensap (dit voorkomt dat ze bruin worden).
Doe 3½ liter water in een maatbeker en voeg daarbij het meel en het sap van de 2 uitgeperste citroenen erbij.
Giet het water af en voeg het watermengsel met bloem en citroen erbij.
Roer alles goed door elkaar en zet de pan op het vuur en breng het aan de kook.
Maak ondertussen de bechamelsaus (klik).
Na ongeveer 50 minuten controleren of de schorseneren al gaar zijn (met een vork, valt de schorseneerstukje van de vork, dan is het gaar).
Zijn ze gaar, afgieten en bij de bechamelsaus doe en dit samen nog eens 15 minuten zachtjes laten pruttelen (wel opletten dat de saus niet te dik wordt, voeg anders nog wat water toe).
Zet na 15 minuten het vuur uit en serveer dit met gekookte aardappelen of met gebakken aardappelschijfjes.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.