Schol bakken zoals IJmuidenaren het doen

Vroeger at ik vaak schol, tong en lekkerbekjes (die ik overigens niet lekker vond). Ik vond toen al en vind dat nog steeds schol en tong echt een van de lekkere vissoorten.
Dat is logisch als je in een vissersplaats (IJmuiden) geboren en getogen bent en waar je in de haven echt verse vis kan kopen. In IJmuiden heb je dan ook best veel plekken waar je (gebakken en verse) vis kan kopen. Mijn vader kocht vaak op de markt (Marktplein) gebakken schol of gebakken tong of lekkerbekjes.

Toen ik in 2005 te horen kreeg dat ik coeliakie had, was gebakken vis een verboden product geworden. Later had je glutenvrije viskruiden van Smedes te koop. Alleen vind ik dit helaas niet lekker smaken.
Ik at vroeger redelijk vaak gebakken schol en likte daarbij altijd mijn vingers af (gebakken vis eet je met je handen en niet met bestek), zo lekker was het. Die smaak had je niet met de glutenvrije viskruiden. Erger nog, ik vond een gebakken schol (met bloem) niet meer lekker smaken. Dus at ik geen gebakken schol meer.

Totdat ik iets op het net zocht met het trefwoord IJmuiden en toen kwam ik een bericht tegen in IJmuiden Actueel over ‘Schol of schar bakken zoals IJmuidenaren het doen‘. Dat was dus heel simpel met olie, zout en peper. Geen bloem of wat dan ook en daarom ook glutenvrij. Uiteraard alleen als je het thuis maakt, want in viswinkels wordt dat gebakken in olie waar ook glutenmeel gebruikt is en is daarom niet meer glutenvrij.

Dat had ik dus van de week gemaakt en natuurlijk op de manier van de IJmuidenaren en waarachtig, dit is schol eten zoals ik me het van vroeger herinner. ZO LEKKER!!!

Een tip: neem dikke en grote schollen. Ik had kleine en dunne schollen. Nadat ik ze gebakken had bleek er weinig ‘vlees’ op de vis te zitten.

voor 4 personen

Ingrediënten:
4 dikke en grote schollen (of scharren) met vel, maar wel schoongemaakt door de visboer of je maakt ze zelf schoon
zout
zwarte peper
olie om in te bakken

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10-15 minuten per schol
Verder nog nodig: diepe koekenpan, keukenpapier + een platte bord.

Bereiding:
Doe de olie in de koekenpan en verhit dit.
Controleer het met een stukje (glutenvrij) brood of met een satéstokje of de olie al op temperatuur is.
Zodra het brood of het satéstokje beginnen te borrelen, dan is de olie heet zat.
Spoel de schollen schoon onder de kraan en dep ze droog met een stuk keukenpapier.
Omdat je maar één of twee schollen per keer kan bakken (is afhankelijk hoe groot de koekenpan is), bestrooi je de schollen vlak voor je ze gaat bakken in met zout en peper.
Wrijf dit met je vinger in de schol.
Laat de schol voorzichtig in de olie glijden en bak ze beiden kanten bruin.
Leg een stuk keukenpapier op een platte bord en laat de schollen uitlekken.
Eet de schollen direct nu ze nog heerlijk warm zijn.

Dit is mijn korte versie van het recept maar wil je het volledige recept met uitleg lezen, klik dan op de onderstaande link.
Bron: link

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Schol bakken zoals IJmuidenaren het doen

  1. Prima manier om schol te bakken. De eerste bleef wel wat aan de pan plakken waardoor het vel eraf ging aan een kant. De volgende gingen goed maar ben ik wel begonnen met de bovenkant van de schol. Misschien helpt dat ?

  2. Lekker! Mijn moeder maakte ook altijd vissies klaar die ze vers van de kotter kreeg. Heb ze jaren niet gegeten, skolletjes. Maar je moet ze in de boter bakken he, niet in olie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.