Schoeg

Schoeg is een Jeminitisch recept. Dit recept werd door Sefardische immigranten in Israël geïntroduceerd.
Het is een heerlijk redelijke scherpe saus wat je bij diverse groenterecepten kunt eten, maar ook gewoon op brood met tomaat/komkommer.

Ik kwam voor het eerst in aanraking met deze saus toen ik bij mijn schoonfamilie op bezoek was. Mijn zwager vond deze saus niet geschikt voor mij, want hij is scherp van smaak. Ook al wilde ik het, het mocht niet. Basta!
Ik was nieuw in de familie, dus ging ik daar niet tegen in. 😉

Dus heb ik het nooit eerder geproeft dan nu. Ik weet niet waarom hij zei dat het scherp van smaak is, maar sambal is scherper van smaak. Logisch eigenlijk, want in sambal is gemaakt van hele pepers (inclusief de pitjes).
Aangezien ik goed tegen scherp eten kan vond ik schoeg niet echt scherp smaken. Wel lekker trouwens.

Dit recept is eivrij, glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

voor ongeveer 150 ml

Ingrediënten:
7 groene of rode jalapeño’s (de bolle groene pepers kan je tegenwoordig gewoon bij AH kopen), ontzaad en in stukjes gesneden
1 flinke bos peterselie, de blaadjes geplukt, gewassen en uitgelekt
1 bos koriander, de blaadjes geplukt, gewassen en uitgelekt
2-4 knoflookteentjes
1 afgestreken theelepel gemalen kardemom
2 theelepels karwijzaad
2 theelepels gemalen komijn
sap van een halve citroen
olie
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd: 5-6 minuten
Verder nog nodig: keukenmachine, schaaltje met deksel om te bewaren

Bereiding:
Doe alle droge kruiden in de keukenmachine en maal ze fijn.
Maak alle ingrediënten schoon en snijd ze in grote stukken.
Schep alle ingrediënten (inclusief de citroensap, maar nog niet de olie) bij de droge kruiden en maal alles fijn.
Voeg nu beetje bij beetje wat olie toe (de dikte van deze saus is net zoals pesto).
Voeg nu zout naar smaak toe, proef een klein beetje (pas op, het kan scherp van smaak zijn) en voeg
eventueel nog wat extra zout en citroensap toe.
Schep alles over in een schaaltje met deksel.
De schoeg kan je iets van 2-3 weken in de koelkast bewaren.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.