Salade Niçoise

Ik heb vandaag salade Niçoise gemaakt. Iedereen kent deze salade wel. Eigenlijk is het ook niet echt moeilijk om deze salade te maken. Ik heb hem wel in 2 versies gemaakt. Eentje vegetarisch en eentje volgens het recept. In de vegetarische versie zit quornreepjes. Ik heb de quornreepjes wel eerst laten proeven door mijn man. Je eet de reepjes namelijk koud en onbewerkt. Hij vond het goed smaken, dus kon ik zijn versie verder afmaken. Beide salades smaakten verrukkelijk. Als je hem zelf maakt weet je ook voor 100% zeker dat hij glutenvrij, tarwezetmeelvrij én lactosevrij en/of melkvrij is.

Overigens zijn de quornreepjes niet geschikt voor mensen met coeliakie of tarweallergie. Ze worden geproduceerd in dezelfde ruimte waar ook de andere producten van Quorn worden gemaakt. De kans op kruisbesmetting is dan zeker aanwezig.
voor 4 personen

Ingrediënten:
4 vastkokende aardappelen
1 eetlepel olijfolie
200 gram kleine sperziebonen, gehalveerd
300 gram tonijn in olie uit blik, uitgelekt
200 gram slablaadjes
150 gram kerstomaten, gehalveerd
20 zwarte olijven, ontpit
2 eetlepels kappertjes
3 hardgekookte eieren, in partjes gesneden
8 ansjovisjes

Vinaigrette:
1 teen knoflook, geperst
1 theelepel Dijonmosterd
2 eetlepels witte wijnazijn
1 theelepel citroensap
125 ml olijfolie

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: circa 20 minuten
Verder nog nodig: kookpannen en een schaal voor de salade

Bereiding:
Kook de aardappelen in kokend water met wat zout gaar.
Laat ze uitlekken, snijd ze in kleine blokjes en meng ze met de olijfolie in een kom.
Kook de sperziebonen in drie minuten in kokend water met wat zout, laat ze uitlekken en koel ze af
onder koud water.
Voor de vinaigrette: meng de knoflook, de mosterd, de azijn en het citroensap.
Voeg er dan de olie al roerend aan toe en blijf roeren tot u een glad mengsel hebt.
Doe de tonijn in een kom en haal hem uit elkaar met een vork.
Bedek een schaal met slablaadjes en verdeel de aardappelblokjes, bonen, tonijn, tomaten, olijven
en kappertjes over de sla, giet er de vinaigrette over en garneer met de eieren en de ansjovisjes.
Bron: de complete keuken van Frankrijk

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.