Sabich is Israëlisch gerecht. Wat ik ervan begrepen heb, is dat je tegenwoordig op bijna elke straat sabich kunt kopen.
Het is een pita gevuld met een salade, aubergine, techina, schoeg en amba en het eet knap vervelend, maar los van dat smaakt het verrukkelijk.
Wij (mijn man en ik) snappen eigenlijk niet dat sabich gewoon op straat wordt gegeten, aangezien het een aardige knoeipartij wordt tijdens het eten. Maar misschien is daar wel een of ander techniek voor. Geen idee.
Het is wel veel werk om sabich te maken, want je moet eerst 3 sauzen maken: techina, schoeg en amba. Vervolgens moet je de aubergine frituren en als laatste maak je een salade. Dat allemaal wordt in een pita gestopt.
Omdat ik bij de eerste keer vergeten was om een foto te maken, hebben wij het inmiddels al 2 keer gegeten. Dat was geen straf, want het smaak erg lekker.
Dit recept is glutenvrij, lactosevrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten als ze het ei weglaten en de amba maken met agavesiroop.
Mensen met een notenallergie kunnen de techina gewoon weglaten. Dat smaakt net zo goed (zo heb ik het gegeten, want ik vind de techina niet echt lekker smaken).
voor 4-6 personen
Ingrediënten sabich:
400 gram aubergine, in dunne plakjes gesneden (niet veel dikker dan je wijsvinger)
4-6 glutenvrije pita’s (ik heb de glutenvrije pita’s van Genius gebruikt)
4 hardgekookte eieren, verkruimeld
olie om te frituren
Ingrediënten salade:
½ komkommer, in kleine stukjes gesneden
6 tomaten, in kleine stukjes gesneden
4 bosuitjes, in dunne ringen gesneden
½ citroen, uitgeperst
zout naar smaak
olie
Verder nog nodig:
Techina (klik)
Schoeg (klik)
Amba (klik)
Voorbereidingstijd: 15-20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten (afhankelijk hoeveel aubergineplakjes je frituurt)
Verder nog nodig: keukenpapier, bord, frituurpan of wok, saladeschaal, schaaltje voor het verkruimelde ei, broodrooster
Bereiding sabich:
Kook de eieren 10 minuten, laat ze afkoelen en pel ze en verkruimel ze met een vork en zet dit even apart.
Maak de salade: meng de komkommer, tomaat en bosuitjes. Voeg het citroensap en zout naar smaak erbij.
Voeg als laatste een scheutje olie erbij en meng alles goed door elkaar en zet dit even apart.
Bereiding aubergine:
Snijd de aubergine in dunne plakken (net zo dik als je wijsvinger) en strooi er wat zout overheen en zet het even apart voor 15 minuten.
Na de 15 minuten dep je de aubergineplakjes droog.
Pak de frituurpan of een wok met een dikke laag olie en frituur hierin de aubergineplakjes.
Als ze goudbruin zijn, laat je ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
Rooster de pita’s in de broodrooster, snijd ze open en vul ze als volgt:
besmeer de pita met wat techina en vul afwisselend met salade, aubergine, en een ½ theelepeltje verkruimeld ei.
Maak het af met 1 theelepeltje techina, 2 theelepeltjes amba en 1 theelepeltje schoeg.
Serveer direct (voorkom dat de gefrituurde aubergineplakjes koud worden).
Zorg dat je flink wat extra keukenpapier bij de hand hebt, want het wordt een knoeipartij tijdens het eten.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl