Rundvleestajine met bieten

Rundvleestajine is een Marokkaans recept. Alleen al door de geur van dit recept zou je dit moeten maken. Door de kaneel en de oranjebloesemwater ruikt het zo heerlijk in de keuken. Als je geen tajine hebt, dan kun je dit recept ook gewoon in een braadpan maken. Ik had geen pistachenoten in huis, maar deze horen er nog bij. Uiteraard hoef je ze er niet te gebruiken (en zeker niet als je een notenallergie hebt). De smaak is trouwen heerlijk en licht pittig (door de chilipeper). Normaal gesproken wordt dit met couscous geserveerd, maar dat is niet glutenvrij. Een goede vervanger daarvoor zou quinoa  kunnen zijn. Dat lijkt wel een beetje op couscous. 😉 Je kunt dit natuurlijk ook gewoon met gekookte rijst of gekookte aardappelen eten. Dat smaakt net zo goed.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
500 gram runder suddervlees, in blokjes of dunne reepjes gesneden
3-4- rode bietjes, geschild en in vieren gesneden
1 rode ui, in de lengte gehalveerd en in reepjes gesneden
40 gram verse gember, geschild en geraspt
2-3 eetlepels boter
1-1½ liter warm water
1 rode chilipeper, ontzaad en in ringen gesneden
2 grote sinaasappels, in partjes gesneden
1-2 knoflookteentjes, uitgeperst
2 gebroken kaneelstokjes
2 theelepels korianderzaadjes, gekneusd
1 eetlepel honing
1-2 eetlepels oranjebloesemwater (te koop bij de Turkse toko)
3 eetlepels ongezouten pistachenoten
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
1 klontje boter
verse peterselie voor de garnering

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Verder nog nodig: braadpan of tajine, steelpannetje

Bereiding:
Smelt de boter in de braadpan of tajine en bak hierin de knoflook, ui en gember tot ze beginnen te kleuren.
Voeg de kruiden erbij en vervolgens de bietjes en bak alles 3 minuten.
Schep het vlees erdoor en bak alles 1 minuut mee.
Giet er water bij tot het vlees en de bietjes bijna onder staan.
Breng alles aan de kook en zet dan het vuur later, maar zorg wel dat alles blijft pruttelen.
Doe de deksel op de pan of tajine en laat alles 1 uur zachtjes stoven.
Voeg na een uur de sinaasappels, honing en het oranjebloesemwater toe en breng het gerecht op smaak met zout en peper.
Dek de braadpan of tajine weer af en laat alles nog een zachtjes 25 minuten stoven op laag vuur.
Smelt het klontje in een steelpannetje en rooster hierin de pistachenoten op een matig vuur goudbruin.
Bestrooi het gerecht met de pistachenoten en bladpeterselie.
Geef er gekookte rijst of quinoa (ik noem dat de pseudo couscous) of gewoon gekookte aardappelen.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.