Rundvleessalade

Bijna was ik dit recept kwijt. Ik had de foto nog wel, maar ik kon mijn recept niet meer terug vinden. Totdat ik vandaag een helder moment had en hem terug vond. Pfff…

Rundvleessalade is een simpel recept om te maken.
Wel is het verstandig om ervoor te zorgen dat het vlees al gaar is en klaar staat. Dat scheelt qua tijd, anders ben je minstens 3-4 uur bezig.
Ik heb een dag van te voren het rundervlees gaar gekookt in de snelkookpan en laten afkoelen.

Deze salade een dag van te voren maken is niet aan te raden: de salade bevat te veel vocht en daardoor wordt het zompig oftewel te nat. De salade wordt dan een soort van een pap.
Dat is niet echt lekker.

Dit recept is glutenvrij, graanvrij, lactosevrij en notenvrij.

rundvleessaladevoor 4-6 personen

Ingrediënten:
2 grote gaar gekookte (kruimige) aardappelen, fijngestampt
300 gram rundervlees draadjesvlees (ik heb runder dekselvlees gebruikt)
2 grote augurken, fijngesneden
2 eetlepels kleine zoetzure zilveruitjes, uitgelekt en gehalveerd
4 hardgekookte eieren, waarvan er 2 eieren klein gehakt worden
3 eetlepels mayonaise (ik heb het merk Van Wijngaarden gebruikt)
1 theelepel tomatenketchup
2 theelepels mosterd zonder suiker
½ theelepel zoete paprikapoeder
¼ gerookte paprikapoeder
theelepel uienpoeder
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
paar druppels glutenvrije worcestersaus
scheutje witte wijnazijn

Ingrediënten vleesbereiding:
Wat boter om te braden.
300 gram heet water + 1½ blokje runderbouillon of groentebouillon
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak

Ingrediënten om de salade op te maken:
2 hardgekookte eieren, in plakjes gesneden
1 handje vol zoetzure zilveruitjes
1 augurk, in de lengte gesneden
paprikapoeder

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten (als de aardappelen en het vlees al gaar gekookt zijn)
Verder nog nodig: 1 kom om te mengen en een serveerschaal

Bereidingstijd (aardappelen en het vlees nog gaar koken): 3-4 uur
Verder nog nodig: kookpan voor de aardappelen, braadpan of als je het vlees sneller klaar wilt hebben, een snelkookpan

Bereiding rundvlees-suddervlees en aardappelen:
Strooi wat zout en peper op het vlees en braad deze even aan met wat boter.
Kook het water en los hierin de bouillonblokjes op.
Voeg het water bij het vlees en breng het aan de kook.
Zodra het begint te koken, zet je het vuur lager maar het moet wel blijven pruttelen.
Kook het vlees in 3-4 uur gaar.
Als het vlees gaar is, laat je het afkoelen.
Trek het vlees uit elkaar als je het vlees met je handen/vingers kan vasthouden.

Of als je een snelkookpan hebt: kook je vlees gaar (op high) in 20 minuten, laat deze afkoelen en trek het vlees uit elkaar zodra dat kan met je handen of met 2 vorken.

Bereiding als alles al klaar staat:
Snijd de augurken in kleine stukjes, snijd de zilveruitje doormidden.
Kook de eieren en hak 2 eieren fijn.
Snijd de andere twee eieren in plakjes en zet deze even apart.
Stampt de aardappelen fijn en meng deze met het rundvlees, augurken, de fijngehakte eieren, mayonaise, tomatenketchup, mosterd, worcestersaus, witte wijnazijn en de kruiden en het zout.
Proef het aardappelmengsel en als het naar je smaak is, maak je de serveerschaal op met de rundvleessalade.

Opmaken:
Verdeel de rundvleessalade gelijkmatig op de serveerschaal.
Smeer de bovenkant in met mayonaise. Leg er wat plakjes ei op en verdeel de zilveruitjes aan een kant van de salade.
Snijd een augurk in de lengte door en leg dat aan de andere kant van de salade.
Strooi in het midden wat paprikapoeder over de rundvleessalade.
Zet de salade voor 15-30 minuten in de koelkast, zodat de salade koel is als hij geserveerd wordt.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.