Runderstoofvlees met appels

Dit is een vleesgerecht wat ideaal is voor de feestdagen. Vooral als je een traditionele maaltijd serveert. Ik bedoel daarmee aardappelen en groenten. Dit is een slow cooking recept. Het duurt dan ook best lang voordat dit gerecht klaar is. Ik had het vlak voordat ik naar bed ging voorbereid en de volgende dag zo rond 10 uur was het vlees en saus klaar om gegeten te worden. Het mooie van een slowcooker is dat het gerecht voor langere tijd warm gehouden kan worden. Omdat het hier om suddervlees gaat maakt het niet zoveel uit hoelang het warm blijft, want hoe zachter het vlees is hoe lekkerder het wordt. De smaak is dan ook uitmuntend en het vlees is heerlijk zacht. Precies zoals het moet zijn.

Dit eten wij dit jaar met de kerstdagen. Omdat mijn moeder een citrusvruchtenallergie heeft, heb ik geen citroen gebruikt. Daarvoor in de plaats heb ik een citroengras stengel gebruikt. Dan heb je toch iets van een citroensmaak en het heeft niets met een citrusvrucht te maken. De appels zorgen voor een friszurige toon wat je anders bij citroensap zou hebben.

Ik heb de saus niet aangedikt met maizena of aardappelzetmeel, maar als je de saus iets dikker wilt hebben dan kan je dat doen door op 1 eetlepel water een flinke eetlepel maizena of aardappelzetmeel op te lossen en dat erbij doen. Even goed mengen en je ziet de saus dikker worden.

runderstoofvlees met appelsVoor 8-10 personen

Ingrediënten:
800-1 kilo runder suddervlees
3-4 grote uien, gesnipperd
3 rode uien, gesnipperd
6 sjalotten, geschild
1 kilo tomaten, ontzaad en in stukjes gesneden
2-3 appels, geschild, klokhuis eruit gehaald en in 8 stukjes gesneden of gebroken
500 gram grote champignons, in vieren gesneden
1 citroengras stengel, gekneusd
1 eetlepel Marmite (is glutenvrij volgens het livaad)
250 ml (of meer) rode wijn
flinke knijp tomatenketchup
1-2 theelepels gedroogde tijm
1-2 theelepels gedroogde rozemarijn
1-2 theelepels gedroogde bonenkruid
1 theelepel (vers) gemalen nootmuskaat
2 laurierbladen
3 kruidnagels
1 eetlepel water
1 eetlepel bouillonpoeder van Vogel
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
olie om in te bakken

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 10 uur
Verder nog nodig: slowcooker, braadpan
Stand slowcooker: II

Bereiding:
De sjalotten gaan pas zo na 8 uur in de slowcooker, dus je zou ze alvast kunnen schillen en in de koelkast bewaren.
Doe wat olie in de braadpan en roerbak hierin de ui (wit en rood).
Zodra de ui glazig beginnen te worden, schep je het over in de slowcooker.
Doe weer wat olie in de braadpan en roerbak hierin de champignons, net zolang totdat ze beginnen te bruinen.
Schep ze dan over in de slowcooker.
Doe weer wat olie in de braadpan en roerbak de tomaten.
Voeg 1 eetlepel water toe, dit om te voorkomen dat ze gaan aanbranden.
Zodra de tomaten hun vocht beginnen te verliezen doe je een flinke knijp tomatenketchup erbij en tijm, rozemarijn, bonenkruid, nootmuskaat en als laatste wat zout en versgemalen zwarte peper erbij.
Roer alles even goed doorelkaar en giet dan de rode wijn erbij.
Breng alles aan de kook en zet het vuur wat lager en laat het zo 3-5 minuten zachtjes pruttelen.
Snijd ondertussen het vlees in grote stukken.
Schep of giet na 3-5 minuten het tomatenmengsel over in de slowcooker.
Doe wat olie in de braadpan en braad de stukken vlees aan totdat alle kanten bruin zijn en schep de stukken vlees over in de slowcooker.
Er blijft nog wat vocht achter in de braadpan, voeg hier de eetlepel bouillonpoeder bij en meng het goed en giet dit mengsel over in de slowcooker.
Voeg de appelstukjes erbij en roer alles goed doorelkaar in de slowcooker en voeg als laatste de laurierbladeren en de kruidnagels erbij.
Roer nu voor de laatste keer alles goed doorelkaar en leg de deksels op de slowcooker.
Zet de slowcooker op stand II en de timer op 10 uur.
Na 8 uur voeg je de geschilde sjalotten toe (even goed door het mengsel scheppen).
Leg de deksel er weer op en laat het nog 2 uur langzaam gaar worden.
Proef het en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.