We hadden zin in pasta, maar ik had geen zin in een tomatenpastasaus.
Je hebt eigenlijk maar weinig keus wat voor saus je dan wel kan gebruiken voor pasta, dan wordt het of pesto of een roomsaus. Dat laatste is het geworden.
Dit is een simpel recept wat ook erg snel gemaakt is.
In dit recept zijn qua groenten maar twee soorten gebruikt. De reden hiervoor was dat we ook niet meer groenten in de koelkast hadden liggen.
Voor ons was dat genoeg, want daarom hadden we ook weinig snijwerk en het recept was om die reden ook snel gemaakt.
Inmiddels hebben wij dit al meerdere keren gegeten, want het heeft ons goed gesmaakt.
Ik heb kastanjechampignons gebruikt, maar je zou ook nog cantharellen of een ander soort paddenstoel (erbij) kunnen gebruiken. Net waar je zin in hebt.
Waarom boter en olie gebruiken? Het klontje boter geeft de roomsaus een iets meer romige smaak dan als je alleen olie gebruikt.
Dit recept hebben wij met glutenvrije pasta gegeten, maar ook met rijst smaakt het goed.
Dit recept is glutenvrij, graanvrij, eivrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten.
voor 4 personen
Ingrediënten:
glutenvrije pasta of rijst voor 4 personen
250 gram champignons, gehalveerd en in plakjes gesneden
1 dikke prei, gehalveerd en in plakjes gesneden
250 ml lactosevrije kookroom (soja of kokosroom of als je geen lactose-intolerantie hebt, gewone kookroom)
1 theelepeltje afgestreken witte peper
1 theelepeltje zoete paprikapoeder
1 theelepeltje uienpoeder
1 eetlepel gedroogde bieslook
zout naar smaak
olie en een blokje boter om te roerbakken
1-2 eetlepels (lactosevrije)melk (om de saus iets dunner te maken)
1-2 eetlepels glutenvrije bloem (om de saus in te dikken)
Voorbereidingstijd: 10-15 minuten
Bereidingstijd: 15-20 minuten
Verder nog nodig: hapjespan of koekenpan met hoge rand, kookpan. zeef
Bereiding:
Kook de pasta (of rijst) volgens de beschrijving wat op verpakking staat.
Doe wat olie en boter in de hapjespan en roerbak hierin de prei voor paar minuten.
Voeg de champignons erbij en roerbak 10 minuten totdat de prei en champignons zacht beginnen te worden.
Voeg alle kruiden en zout toe en meng alles goed door elkaar.
Voeg de kookroom toe en roer het goed door de prei en champignons.
Breng het aan de kook en zodra het kookt zet je het vuur lager, maar zorg dat het blijft pruttelen.
Leg de deksel op de pan en laat het zo zachtjes pruttelen totdat de pasta (of rijst) klaar is.
Als de saus te dun is, verdikt dit dan met paar (afgestreken) eetlepels glutenvrije bloem (vooraf mengen met weinig water).
Als de saus te dik is, voeg er dan 1-2 eetlepels lactosevrije melk.
Serveer het eventueel met versgehakte bieslookstukjes.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl