Roomijs met citroenpasta

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Eindelijk weer een recept waarbij de citroenpasta (klik) wordt gebruikt. Ik heb bij dit recept een ijsmachine gebruikt. Dan is in plusminus 20 minuten het ijs klaar.

Uiteraard kan je het ijs ook maken met de diepvriesmethode. Dan doe je het mengsel in een diepvriesdoos en vries het ijs minstens 6 uur in. Na 1-1½ uur haal je de doos uit de vriezer en klop het mengsel met een garde tot de kristallen allemaal even klein zijn. Sluit de doos en zet hem snel weer terug in de vriezer. Herhaal dit nog twee maal met tussenpozen van 1-1½ uur.

De smaak is zoetzuur en iets bitter. Dat het ietsje bitter smaakt, komt omdat er wat citroenstukjes in de citroenpasta zitten. Wil je geen bittersmaak hebben, dan laat je de citroenstukjes weg. Dit is ijs wat je in één keer wilt opeten. Erg lekker dus.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
500 ml ongeklopte slagroom
350 ml citroenpasta (klik)

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 2 x 20-30 minuten
Verder nog nodig: beslagkom, mixer, garde, ijsmachine en schaaltjes om te serveren

Bereiding:
Klop de slagroom tot zachte pieken.
Voeg de citroenpasta toe en klop met een garde alles goed door elkaar.
Zet de ijsmachine aan volgens de gebruiksaanwijzing.
Voeg de roomcitroenpasta toe en laat het draaien zoals het in de gebruiksaanwijzing staat.
Mijn ijsmachine had in 40 minuten tijd 2 keer ijs gemaakt
Schep wat je niet op eet over in een diepvriesdoos en bewaar het ijs in de diepvriezer.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs. Dit recept en kerutabs zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

4 thoughts on “Roomijs met citroenpasta

  1. Leuke variatie op normaal citroen of limoenijs 🙂

    Om te delen: (glutervrij, zoutloos maar bevat lactose)

    Vanilleroomijs met kardemom

    Weetje:

    IJs kun je met of zonder eieren bereiden. Eieren zorgen ervoor dat het ijs niet zo snel smelt en dat je daardoor mooie coupes kunt maken. IJs zonder eieren is dus eigenlijk gewoon softijs.

    Recept vanilleroomijs met kardemom:

    Breng een ½ liter volle melk en een ½ liter slagroom in een zware pan met dikke bodem bijna aan de kook (NIET KOKEN!). Voeg voor het opwarmen/koken een opengesneden vanillestokje van 2-3 cm en 3 opengesneden kardemomzaden toe.
    Je kunt de vanille en kardemom ook in een theezeefje in de melk hangen.
    Laat het mengsel minimaal 30 minuten trekken.

    Pak een kom die ruim genoeg is om 1 ½ liter mengsel in kwijt te kunnen en die tevens aubain marie verwarmd kan worden. Breng in deze pan alvast voldoende water bijna aan de kook.

    Het water mag de mix kom NIET zal raken.
    Klop 3-4 eierdooiers los met 150 gram kristalsuiker tot een lichtgeel mengsel.
    Haal de kruiden uit het melk|roommengsel en giet dit al roerend door de eierdooier|suikermengsel.

    Resultaat = basis custard

    Plaats de kom met bovenstaand custardmengsel op de aubain marie pan met het hete water en roer de custard totdat deze net zo dik is als een goed vla / pudding. Een kokend mengsel gaat gegarandeerd schiften dus hou de temperatuur goed in de gaten en voorkom dit.

    De custard is goed als deze makkelijk aan de bolle kant van de lepel blijft plakken.
    Laat de custard afkoelen tot circa 5 °C (eventueel forceren in een ijsbad of de vriezer).
    Heb je een ijsmachine met koelelement dan kun je, als de custard voldoende is teruggekoeld, de machine vullen en heb je in circa 30 minuten heerlijk roomijs. Het koelelement vooraf invriezen!

    Zonder machine kun je het afgekoelde custardmengsel ook in een diepvriesbak verder laten bevriezen. Dit proces duurt ongeveer 2-3 uur. Je dient het ijs 2-3 keer in deze tijd met een vork goed door te roeren (niet minder maar zeker niet meer keren doorroeren).

    1. Ja, je moet toch wat leuk bedenken als je geen ijshoorntjes mag. En je moet ook maar net de glutenvrije ijshoorntjes in huis hebben. Dit is echt lekker Judy.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.