Romige preisoep met tijm

Romige preisoep met tijm is een overheerlijke soep. Hij heeft een zachte romige prei-tijm smaak. De soep ruikt ook heel erg heerlijk. Ondanks dat de soep bijna een uur nodig heeft, is het geen moeilijke soep om te maken.

Ik heb hem lactosevrij gemaakt, maar mensen die geen problemen hebben met lactose kunnen gewoon volle melk gebruiken. Geen magere melk, want dan is het niet meer romig en wordt het meer een waterige soep.

voor 4 personen

Ingrediënten:
900 gram prei, in ringen gesneden
450 gram aardappelen, in blokjes gesneden van 2½ cm
115 gram boter
1 tak verse tijm
300 ml kokosmelk
1 groentebouillonblokje
ongeveer 750 ml heet water (waar het bouillonblokje in is opgelost)
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: circa 1 uur

Bereiding:
Maak de preien schoon.
Verwijder eventueel de grove buitenste bladen van de dikke preien en snijd de prei in plakjes.
Was ze goed onder de koude kraan.
Snijd de aardappelen in grote stukken van 2½ cm en leg ze op keukenpapier.
Smelt de boter in een grote pan en voeg de prei en tijm toe.
Dek de pan af en bak 4 – 5 minuten tot de prei zacht is.
Voeg de aardappelblokjes en zoveel water toe dat de prei en de aardappelen net onderstaan.
Dek de pan af en kook alles binnen 20 – 30 minuten gaar op een laag vuurtje.
Giet de kokosmelk er bij en voeg zout en peper toe.
Sluit de pan en laat alles nog een 30 minuten zachtjes pruttelen op een laag vuurtje.
Een deel van de aardappelen valt uiteen, waardoor de soep enigszins pureeachtig en klonterig wordt.
Verwijder het takjes tijm (de blaadjes zijn inmiddels in de soep gevallen) en serveer de soep.
Schep eventueel in elk bord een lepel kokosroom of slagroom en strooi er desgewenst wat extra tijm over.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.