Risotto met balsamicoazijn

Weer een Italiaans recept en het heet in het Italiaans ‘Risotto al Balsamico‘. Dat is wel handig om te weten mocht je toevallig in Italië zijn en je ziet dit op een menukaart staan. Het recept is glutenvrij, lactosevrij, eivrij en ook nog notenvrij. De ingrediënten van de traditionele Modena balsamico zijn glutenvrij. Ook de goedkopere versies zullen waarschijnlijk glutenvrij zijn, maar controleer dit wel voor de zekerheid. Hier is een link (klik) met een uitleg over hoe balsamicoazijn wordt gemaakt.
Het is een overheerlijk recept wat verrassend lekker smaakt. Wij hebben echt genoten van dit recept. Echt lekker!
Een tip: gebruik de echte traditionele balsamicoazijn uit Modena, dan komt de smaak echt goed uit.

Ik krijg zo nu en dan eens de vraag waarom ik kaas gebruik en eet terwijl ik ook lactosevrij ben. De Hollandse harde kazen zijn vanaf belegen tot (extra) oud lactosevrij. Parmezaanse kaas is ook een oude kaassoort en daarom ook lactosevrij. Eigenlijk zijn alle oude harde kazen lactosevrij.

Terug naar het recept: Het is wel een recept waar je de tijd voor moet nemen. Je bent minstens 20 minuten al roerend bezig. De bouillon moet goed opgenomen zijn, maar als alle bouillon opgenomen is en de 20 minuten voorbij zijn is het recept bijna klaar. De kooktijd voor risottorijst is 20 minuten. Mocht de bouillon al helemaal opgenomen zijn, voeg dan nog wat weinig kokend water toe en zet het vuur laag.

voor 4 personen

Ingrediënten:
200 gram risottorijst (carnarolirijst of vialone nano of arborio rijst)
50 gram boter
1 grote ui, fijngehakt
1 liter heet water
2 bouillonblokjes
60 gram geraspte Parmezaanse kaas (10 gram even apart houden)
zout naar smaak
versgemalen witte peper
4 theelepels traditionele balsamicoazijn uit Modena

Voorbereidingstijd: 5-8 minuten
Bereidingstijd: 21 minuten
Verder nog nodig:grote pan, maatbeker om de bouillonblokjes in het hete water te laten smelten.

Bereiding:
Smelt de helft van de boter in de pan en fruit hierin de uit zachtjes gaar.
Voeg de risottorijst toe en roer ongeveer 5 minuten de rijst op een niet al te hoge vuur.
Voeg na de 5 minuten al roerend soeplepel na soeplepel de bouillon toe totdat de rijst gaar is (dit duurt iets van 20 minuten).
Mocht het na de laatste soeplepel bouillon iets te droog worden, voeg dan nog wat kokend water erbij.
Zet het vuur uit na 20 minuten en roer de rest van de boter, de geraspte Parmezaanse kaas en zout en witte peper door de rijst.
Verdeel de risotto over 4 borden en druppel 1 theelepel balsamicoazijn in het midden van de risotto.
Strooi als laatste wat Parmezaanse kaas over de risotto heen.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.