Ook dit is een Vietnamees recept. Deze rijstsalade smaakt goed. Je kunt hem als lunchmaaltijd eten of als bijgerecht. Het is geen snelle recept om te maken, want de bouillon heeft 1 uur nodig om te trekken. Als de bouillon klaar is, dan kook je de rijst met de bouillon. Ondertussen snijd of scheur je het gekookte kippenvlees in stukjes. Verder snijd je de sjalotjes en bosuitjes. Als de rijst klaar is, vermeng je alles en kan je het serveren. De salade zelf is niet pittig van smaak, maar wil je er wel een pittige toon aangeven dan serveer je het met chilidipsaus (klik).
voor 4 personen
Ingrediënten rijstsalade:
300 gram rijst
4 sjalotjes, door de helft gesneden en in dunne ringen gesneden
4 bosuitjes, in schuine dunne stukjes gesneden
1 bosje verse muntblaadjes
Ingrediënten bouillon:
1 liter water
250 gram kipfilet
1 ui, in vieren gesneden
4 cm verse gember, geschild en grof gehakt
4 zwarte peperkorrels
1 bosje verse munt
zout naar smaak
eventueel chilidipsaus
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd bouillon: 1 uur
Bereidingstijd salade: 35 minuten
Verder nog nodig: 2 pannen, zeef
Bereiding bouillon:
Doe alle ingrediënten in de pan, behalve het zout.
Breng het aan de kook, schep eventueel het schuim of vet van het water af, draai het vuur laag en
laat de bouillon met het deksel op de pan voor 1 uur sudderen.
Verder het deksel na een uur en laat de bouillon voor nog eens 30 minuten inkoken op hoog vuur.
Zet dan het vuur uit en zeef de bouillon.
Breng de bouillon op smaak met het zout en meet 750 ml bouillon af.
Zet dit even apart.
Bereiding salade:
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing van de verpakking.
Gebruik geen water, maar gebruik de 750 ml bouillon om de rijst te koken.
Breng de bouillon en rijst aan de kook, leg de deksel op de pan en laat alles voor 25 minuten koken totdat alle vloeistof is geabsorbeerd.
Snijd ondertussen het kippenvlees in stukjes en zorg dat de sjalotjes, bosuitjes en munt gesneden klaar staan.
Haal de pan van het vuur en voeg de kip, sjalotjes en het grootste gedeelte van de munt toe.
Leg het deksel terug op de pan en laat de smaken 10 minuten intrekken.
Schep de rijstsalade in een bord of kommen en garneer hem met de resterende munt en bosuitjes.
Serveer de rijstsalade met een schaaltje chilidipsaus of op de salade.
Bron: aangepast recept