Rijstevlaai (glutenvrij en lactosevrij)

Het was de allereerste keer in mijn leven dat ik een rijstevlaai bakte en dan ook gelijk glutenvrij en lactosevrij gemaakt. Voordat je het deeg laat rijzen, doe je het deeg eerst in het bakblik. Deze zet je vervolgens op een warme plek om het deeg te laten rijzen. Leg op het bakblik een natte theedoek, zodat de gist een natte en warme omgeving heeft om te gaan rijzen. Na een uur moet het deeg gerezen zijn en kan je verder gaan met de rijstevlaai. Het is wel iets meer werk, omdat je eerst de rijstvulling moet maken en dan het deeg. Nu had ik bloem gebruikt, maar de volgende keer gebruik ik gewoon brooddeeg. De vlaai was erg lekker en echt goed gelukt.

voor 1 taart/vlaai

Ingrediënten vulling:
120 gram paprijst
1 liter kokosmelk
4 eieren
90 gram suiker
1 pakje vanillesuiker
iets zout

Ingrediënten Gistdeeg:
250 gram glutenvrije bloem
15 gram gist
ongeveer 50 ml kokosmelk
1 ei
75 gram gesmolten boter
25 gram witte basterdsuiker
zout

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Rijstijd deeg: 1 uur
Bereidingstijd vulling: 1 uur
Bereidingstijd vlaai: 20-25minuten
Verder nog nodig: (vlaai) diepe, ronde bakblik
Oven voorverwarmen: 200 graden

Bereiding vulling:
Rijst met melk goed gaar koken, minstens 1 uur op een zacht vuur.
Rijst gedeeltelijk laten afkoelen, doorroeren, eidooiers met vanille en suiker door roeren en
voorzichtig aan lauwe rijst toevoegen.
Eiwit zeer stijf kloppen, door de rijst scheppen.

Bereiding deeg:
Meng alle ingrediënten door elkaar en maak hiervan een soepel deeg.
Diepe bakplaat invetten, deeg erin doen en goed tegen de rand van de plaat opzetten en hier en daar de bodem met een vork inprikken.
Dek hem af met een natte theedoek en laat het afgedekt rijzen op een warme plek totdat het een dubbele hoeveelheid is geworden.
Na het rijzen vul je de vlaai met de rijstvulling en zet je de vlaai in een voorverwarmde oven voor ongeveer voor 20 à 25 minuten bakken.
De bovenkant moet goed bruin zijn.
Laat de vlaai afkoelen.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

13 thoughts on “Rijstevlaai (glutenvrij en lactosevrij)

  1. Ik heb de deeg gemaakt hij staat al 45 min onder een theedoek maar hij wilt niet rijzen, wat doe ik verkeerd, kun jij me helpen.

    1. Heb je de volgorde aangehouden zoals het in het recept staat? Dus zout als laatste toegevoegd? Is je droge gist nog wel goed? Dit kan je testen door een theelepeltje droge gist in een schaaltje met warm water te doen. Als het na een tijdje begint te bruisen of borrelen, dan is je gist nog goed. Zoniet, dan moet je nieuwe kopen.

      1. dank je wel voor je antwoord, ik heb het precies zo gedaan, heb de vlaai gewoon gemaakt de smaak is lekker, alleen er dun omdat hij niet heeft gerezen, volgende keer nog eens proberen bvd

    1. Droge gist. Succes trouwens. Mocht je toevallig geen glutenvrije bloem in huis hebben maar wel glutenvrij broodmeel, dan kun je daar ook de bodem mee maken.

    1. Dat zou kunnen, maar is mss niet echt aan te raden omdat de laag rijstevlaai erg dik wordt. Sowieso wordt de baktijd ietsje langer, niet veel maar met 5 minuten. Dan controleren en dan evt. weer 5 minuten langer bakken.

  2. Ik heb een glutenintolerantie en was op zoek naar een recept voor glutenvrije rijstevlaas. Maar… bloem bevat toch gewoon gluten!? Of heb je iets anders gebruikt dan tarwebloem? Brooddeeg kan sowieso niet. Ben benieuwd of je een bloem hebt gebruikt die ondanks ontbreken van gluten wel rijst (dat is nl vaak het probleem bij glutenvrij bakken…)

    1. Hallo Angelique,
      Uiteraard heb ik glutenvrije bloem gebruik in dit recept gebruikt. Dit recept is dan ook volledig glutenvrij en lactosevrij.
      Gr. Renske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.