Rijstebrij met warme kersensaus

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Dit is een Zweeds kerstrecept en bij dit recept hoort een kerstspelletje. Je stopt één hele amandel in de rijstebrij en degene die de hele amandel heeft, heeft gewonnen. De winnaar krijgt dan een cadeautje. De rijstebrij wordt normaal geserveerd in een grote schaal en er wordt aan tafel gezamenlijk opgeschept. Wil je het kerstspelletje ook doen (kijk wel uit bij kleine kinderen), zorg er dan wel voor dat de hele amandel diep in de rijstepap zit. Mocht je de amandel direct hebben, houd het dan nog even voor je zodat de andere gewoon door kunnen eten (de pap moet tenslotte wel op).
Ik heb dit recept gewoon met melk en slagroom gemaakt (en disolact ingenomen bij dit recept). Ik heb namelijk geen idee of het wel zou lukken met de sojaslagroom en ook omdat ik sojaslagroom niet te pruimen vindt, maar dat is persoonlijk. Dus als je het wel lekker vindt, maak dit recept dan gewoon met sojamelk en sojaslagroom. 😉 De rijstebrij met de warme kersensaus smaakt trouwens erg lekker.

Tip: Maak de kersensaus en de rijstebrij een dag van te voren. Dan kunnen alle smaken goed intrekken. Verwarm de rijstebrij en de kersensaus even op voor het serveren.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
1 liter melk
100 ml melk (dit even apart houden)
200 gram dessertrijst
2 vanillestokjes, in de lengte doorgesneden, maar het topje moet heel blijven
½ theelepel zout (eventueel natriumarm)
2 eetlepels suiker
200 ml slagroom
150 gram amandelen (weglaten als je een notenallergie hebt)
1 hele amandel apart houden als je de rijstebrij met Kerst serveert.

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten (volgens de verpakking van de dessertrijst)
Verder nog nodig: grote pan, 4-6 borden of dessertschaaltjes, beslagkom

Bereiding:
Doe de melk in een grote pan en zet het op halfhoog vuur en breng het aan de kook.
Zodra de melk begint te koken voeg je de dessertrijst en het vanillestokje erbij.
Kook de rijst in 20 minuten (volgens de verpakking) op een laag vuur onder regelmatig roeren zodat hij niet aanbrandt.
Neem de pan van het vuur en voeg het zout toe, roer het door de pap heen.
Laat de rijstebrij zo 10 minuten rusten.
Roer na de 10 minuten de suiker er door en laat de rijstebrij afkoelen.
Verwijder het vanillestokje.
Hak de amandelen in stukjes.
Doe de slagroom in de beslagkom en klopt de slagroom op tot er zachte pieken blijft staan.
Snijd de tweede vanillestokje open en haal het merg uit het vanillestokje.
Voeg het merg bij de rijstebrij.
Roer voorzichtig de 100 ml melk door de rijstebrij.
Voeg een derde van de opgeklopte slagroom toe en vouw dit voorzichtig door de rijstebrij, zodat het een gladde mengsel wordt.
Spatel de rest van de slagroom en de gehakte amandelen erdoor.
Proef of de rijstebrij zoet genoeg is en naar vanille smaakt.
Schep de rijstebrij in 4-6 borden of dessertschaaltjes en schep er warme kersensaus (klik) op.
Bron: aangepast recept

Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs of disolact. Dit recept en kerutabs/disolact zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.