Rijst met aardappelen en tomaten uit de oven

Dit is een Italiaans gerecht en in het Italiaans heet het ‘Tiella di Patate, Riso e Pomodorini. Dit is een simpel recept om te maken. Het is een vegetarisch ovengerecht met aardappelschijfjes, ui, rijst en tomaten. Het meeste werk bij dit recept is het voorbereiden oftewel het schoonmaken en snijden van de aardappelen, ui en de tomaten en natuurlijk het raspen van de Parmezaanse kaas. Het opbouwen van het gerecht is zo gedaan. Dan moet het nog een uur in de oven, maar dan heb je ook een heerlijk gerecht op tafel staan. Dit recept is ook heel handig als je veel gekookte aardappelen over hebt. Je kunt ze dan in plakjes of stukjes snijden en bij dit recept gebruiken. Wat ook handig is, is dat je het een dag van te voren kan maken en in de koelkast zet en de volgende dag zet je het in de oven. Makkelijker kan het haast niet. Serveer het eventueel met gekookte groenten en eventueel met een stukje vlees.

voor 4 personen

Ingrediënten:
500 gram tomaten, in plakjes van een ½ cm gesneden
6-8 aardappelen, geschild en bijna gaar gekookt
1 dikke ui, fijngesnipperd
200 gram risottorijst (arboriorijst of carnaroli of vialone nano)
2 knoflookteentjes, uitgeperst
1 plantje peterselie, fijngehakt (de steeltje grotendeels verwijderen)
100 gram verse Parmezaanse kaas, geraspt
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper
olie

Voorbereidingstijd: 15-20 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten
Verder nog nodig: grote ovenschaal, schaal voor de rijst, schaal, zeef
Oven voorverwarmen: 180 graden

Bereiding:
Doe de risottorijst in een grote schaal en zet de rijst ruim onder water en zet het apart.
Schil de aardappelen en kook ze bijna gaar.
Giet ze af en snijd ze in plakjes en zet het even opzij.
Hak de peterselie fijn en vermeng het met de geraspte Parmezaanse kaas en de uitgeperste knoflookteentjes en zet het even apart.
Snipper de ui en snijd de tomaten in plakjes en zet ze even apart.
Laat de rijst uitlekken in een zeef, maar bewaar het water in een andere schaal.
Pak een ovenschaal en smeer de bodem dun in met wat olie.
Leg nu een laag aardappelschijfjes op de bodem.
Bestrooi de helft van de ui over de aardappelschijfjes.
Strooi er wat zout en peper over.
Leg dan een laag tomatenschijfjes op de ui.
Verdeel de helft van de risottorijst over de tomaten en strooi hierover de helft van het kaasmengsel.
Druppel dan een dunne laag olie er over.
Maak dan weer een nieuwe laag en begin dan weer met de aardappelschijfjes, ui, zout en peper, risottorijst en als laatste de tomatenschijfjes en het kaasmengsel.
Giet het weekwater aan de zijkanten in de ovenschaal, zodat alles tot de laatste kaaslaag onderstaat.
Bedruppel het gerecht dan voor de laatste keer met wat olie en zet de ovenschaal voor 60 minuten in de voorverwarmde oven.
Controleer na 20 minuten in de oven staan of het gerecht nog vochtig genoeg is.
Is dat niet het geval, voeg dan nog wat extra heet water toe via de zijkanten van de ovenschaal.
Het moet een vochtig gerecht met een knapperige bovenlaag zijn.
Serveer het met wat gekookte groenten en eventueel met een stukje vlees.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.