Rabarberkwarktaart

Toen ik van de week bezig was met de rabarbergeleipudding toen dacht ik dat rabarber ook heel geschikt is om daar een kwarktaart te maken. In mijn hoofd ben ik bezig geweest over hoe ik dat dan wilde doen. De bodem was makkelijk, dat moest een koekjesbodem worden. Ik heb daar een rol Cereal Bisco van Schaer (klik) voor gebruikt. Deze is glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij en zover ik het gezien heb notenvrij. Maar omdat de letters op de verpakking superklein zijn en amper te lezen zijn, moet je de ingrediënten zelf wel even goed nalezen als je een notenallergie hebt. Ik was al blij dat het glutenvrij, tarwevrij en lactosevrij is.

De taartvulling is gemaakt met sojayoghurt en vanille (soja)vla. Samen met de rabarber krijg je een niet al te zurige smaak wat aardig in de buurt komt van een kwarktaart. Het is misschien niet echt een kwarktaart, maar ik noem het wel zo. Het moet tenslotte een naam hebben. De taart is vegetarisch/veganistisch, het is glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij, eivrij (volgens de verpakking zijn de koekjes eivrij). Eigenlijk is het een simpel recept en makkelijk om te maken. Je moet alleen ruim de tijd nemen, omdat de taart moet uitharden en opstijven.
Mocht je geen lactoseintolerantie hebben, dan kan je gewoon kwark en vanillevla gebruiken. Ik heb bij de koekjes kokosboter gebruikt, heb je dat niet in huis gebruik dan gewone (room)boter.

De taart is friszurig van smaak.

voor 1 taart

Ingrediënten:
1 kilo verse rabarber
250 ml sojayoghurt (de mensen die geen lactoseintolerantie hebben kunnen gewoon kwark gebruiken)
200 ml vanille (soja)vla (de mensen die geen lactoseintolerantie hebben kunnen gewoon vanillevla gebruiken)
3 eetlepels suiker
2 zakjes agar-agar + 2-3 eetlepels water
1 pak van 220 gram Cereal Bisco koekjes van Schaer (klik)
70 gram kokosboter of gewone boter (als het maar harde boter is)

Voorbereidingstijd: 10-15 minuten
Bereidingstijd: 6-10 minuten
Rusttijd taart: minstens een halve dag in de koelkast op de koudste plek
Verder nog nodig: taartvorm, bakpapier, keukenmachine, steelpannetje, schaaltje om de agar-agar te mengen

Bereiding koekjesbodem:
Smelt de kokosboter of gewone boter in het steelpannetje.
Doe de koekjes in een keukenmachine en vermaal het.
Voeg de gesmolten kokosboter of gewone boter erbij en vermeng het.
Leg het bakpapier in de taartvorm en schep hierin de koekjesbodem.
Druk de bodem goed egaal in de taartvorm en zet hem in de koelkast zodat de bodem kan uitharden.

Bereiding taartvulling:
Weeg de sojayoghurt en de vanille (soja)vla af en zet het klaar.
Spoel de rabarber schoon onder de kraan.
Snijd de harde en beurse onderdelen weg.
Snijd de rabarber in kleine stukjes en doe ze in een pan met 1-2 eetlepels water.
Doe de suiker erbij en zet het vuur hoog.
Zodra alles begint te koken zet je het vuur laag (het moet wel blijven pruttelen) en kook je de rabarber tot moes.
Doe in een schaaltje 2-3 eetlepels water en doe hierin de agar-agar en meng het met het water.
Als de rabarber tot moes gekookt is haal je de pan even van het vuur.
Voeg de sojayoghurt en de vanille (soja)vla bij de rabarbermoes en meng alles goed doorelkaar.
Zet de pan terug op het vuur.
Voeg de agar-agar erbij en breng het aan de kook.
Zodra het begint te koken zet je het vuur laag (het moet wel blijven pruttelen) en laat je het 2 minuten doorpruttelen.
Zet het vuur uit en blijf even doorroeren.
Laat het mengsel afkoelen voor ongeveer 10 minuten.
Na 10 minuten roer je alles even goed doorelkaar en pak je de taartvorm uit de koelkast.
Giet of schep nu de taartvulling in de taartvorm.
Ondanks dat de vulling nog niet helemaal koud is zet je de taart nu wel in de koelkast op de koudste plek.
Laat de taart goed afkoelen en opstijven, het beste is om de taart minstens een halve dag in de koelkast te laten staan.
Serveer de taart eventueel met wat poedersuiker en verse vruchten.
Mocht je geen lactoseintolerantie hebben, dan zou je er ook wat slagroom bij kunnen geven.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Tip: om de taart in punten te snijden zou je het mes eerst goed heet kunnen maken onder de hete kraan.

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Rabarberkwarktaart

    1. Zolang je de taart koel/koud houdt, blijft de agar-agar goed stevig. Agar-agar wordt pas rond de 90 graden agar-agar weer vloeibaar.

Laat een antwoord achter aan Renske Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.