Behalve quinoameel had ik eigenlijk nooit de quinoa gegeten. Ik had daarom bij de supermarkt een pak van Quinoa (van Hollandse bodem) gekocht. Dit was inmiddels al een half jaar terug. Het trok me gewoon niet.
Mijn man had een zak spruiten gekocht, maar eigenlijk had ik geen zin in gekookte spruiten. Toen bedacht ik me ineens dat er nog een pak quinoa in de kast stond en een pot geroosterde paprika in de koelkast. In mijn hoofd hoorde je het pruttelen en een nieuw recept was bedacht.
Dat is quinoa met spruiten en paprika geworden. Het is een vegetarisch recept geworden.
Normaal gesproken zeg ik altijd wil je vlees erin, doe dat dan. Maar bij dit recept zeg ik: nee, niet doen. Want deze combinatie is gewoon precies goed. Het smaakte ons erg goed en wat de quinoa betreft, ook dit smaakte goed. Dat gaan we vaker gebruiken.
voor 4 personen
Ingrediënten:
300 gram quinoa
750 gram verse spruiten, kontje eraf snijden en doormidden gesneden
350 gram uitgelekte geroosterde paprika van het merk Royal (te koop bij AH), in grote stukken gesneden
1 grote ui, grof gesnipperd
2 grote tomaten, in plakjes gesneden
4 eieren
3 zongedroogde tomaten uit olie, klein gesneden
1-2 knoflookteentjes, uitgeperst
500 ml heet water + 1 bouillonblokje (bouillonblokje oplossen in het water)
300 gram geraspte kaas (extra belegen)
20 gram boter
olie om te roerbakken
Kruiden:
½ eetlepel glutenvrije ketjap manis
flinke knijp tomatenketchup
1 eetlepel balsamicoazijn
½ theelepel gedroogde rozemarijn
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde bonenkruid
1 theelepel gedroogde majoraan
¼ theelepeltje chilipoeder
versgemalen zwarte peper
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: hapjespan of braadpan
Bereiding:
Zorg dat alle groenten en kruiden klaar hebt staan, dan kan je achter elkaar alles toevoegen.
Doe wat olie in de hapjespan en roerbak hierin de ui voor 5 minuten.
Voeg nu de spruiten en de paprikastukjes erbij en roerbak deze 2 minuten.
Voeg nu alle kruiden en azijn erbij en meng alles goed door elkaar.
Voeg de quinoa erbij en roer dat goed door elkaar.
Los het bouillonblokje op in het hete water.
Giet de bouillon erbij en breng alles aan de kook.
Zodra het kook zet je het vuur lager, maar het moet wel blijven pruttelen.
Laat het nu 12 minuten zachtjes pruttelen.
Na de 12 minuten voeg je de geraspte kaas erbij.
Roer alles goed door elkaar.
Breek de eieren en verdeel deze over het eten.
Leg verspreid over het eten de plakjes tomaten.
Strooi als laatste wat zout en peper erover en laat dit nog ongeveer 8 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.
Serveer het direct.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl