Let op: dit recept is niet lactosevrij!
Gisteravond nog even snel een taart met heerlijke pruimen gebakken. Het is een pruimen-briochetaart geworden. Het is een iets bewerkelijke taart, maar hij smaakt verrukkelijk.
voor 6 personen
Ingrediënten:
500 gram pruimen, gehalveerd en ontpit
4 eieren
150 gram zachte of vloeibare boter
1 eetlepel crème fraîche
180 gram suiker
150 gram zelfrijzend glutenvrij bakmeel
1 mespuntje zout
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Verder nog nodig: een springvorm van ongeveer 22 cm en bakpapier
Temperatuur oven: 180 graden
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was en ontpit de pruimen.
Breek de eieren en scheid daarbij het eiwit van de dooiers.
Bewerk 150 gram boter in een kom, zodat deze romig wordt.
Voeg de crème fraîche toe en daarna één voor één de eierdooiers en 150 gram suiker.
Klop dit mengsel 10 minuten flink, zodat het wit kleurt en luchtig wordt.
Klop de eiwitten stijf en doe er zout bij.
Schep dit voorzichtig door het vorige mengsel.
Voeg dan schep voor schep de bloem er door.
Smeer een springvorm in met boter en leg bakpapier op de bodem en beboterd het bakpapier lichtjes.
Giet het deeg erin en leg de gehalveerde pruimen er op.
Bestrooi de 20 gram suiker over de pruimen en deeg.
Zet de springvorm voor 50 minuten in de oven.
Bron: aangepast recept
Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs. Dit recept en kerutabs zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.
Als ik zelfrijzend bakmeel vervang door bloem en bakpoeder, dan gebruik ik altijd ongeveer 20 gram bakpoeder.
Die taart ziet er geweldig uit.Jij gebruikt zelfrijzend bakmeel maar als je dat niet heb wat is dan de verhouding van meel en bakpoeder?