Provençaalse stoofschotel

Dit is een slow cooking recept en voor een keer niet in de slow cooker gemaakt, maar gewoon in de braadpan en op het vuur. Dat gaat net zo makkelijk als in een elektrische slow cooker. Je moet alleen goed opletten dat het niet aanbrandt. Ik heb een Provençaalse stoofschotel gemaakt. Het heeft een aparte smaak en dan komt mede door de geraspte sinaasappelschil. Het smaakt trouwens goed. Serveer de stoofschotel met aardappelpuree en gekookte groenten.

voor 6 personen

Ingrediënten:
800 gram magere runderlappen, in grote stukken gesneden
65 gram glutenvrije bloem
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper
1 grote ui of 2 kleine uien, in dunne ringen gesneden
1-2 knoflookteentjes, uitgeperst
125 gram champignons, in plakjes gesneden
3 kleine winterwortelen, geschild en in plakjes gesneden
1 sinaasappel, de schil geraspt
350 ml heet water
1 runder bouillonblokje
250 ml witte wijn
5 eetlepels tomatensap (uit een pak of blik)
75 gram zwarte olijven, schoongespoeld en uitgelekt
1 eetlepel Provençaalse kruiden (klik)
handvol versgehakte platte peterselie
olie om in te bakken

Voorbereidingstijd: 20-30 minuten
Bereidingstijd: 3-3½ uur (afhankelijk hoe snel het vlees gaar is)
Verder nog nodig: grote koekenpan, braadpan, sudderplaatje, schaal

Bereiding:
Doe de bloem in een schaal en voeg hierbij de zout en peper.
Voeg de stukken rundervlees bij de bloem en meng de bloem door het vlees (het vlees moet goed
bedekt zijn).
Doe wat olie in de braadpan en zet de braadpan op het sudderplaatje en zet het op een laag vuurtje.
Doe wat olie in de koekenpan en zodra de olie heet is, voeg je de stukken vlees erbij.
Bak de stukken vlees aan alle kanten bruin.
Schep de stukken vlees over in de braadpan.
Fruit vervolgens de ui in de koekenpan en zodra het bruin begint te worden, schep je het over in de braadpan.
Doe de plakjes champignons, wortelen in de koekenpan samen met de tomatensap, witte wijn en roerbak dat even.
Schep dan alles over in de braadpan, samen met de resterende bloem en giet de bouillon erbij.
Roer alles even goed door elkaar en voeg dan de Provençaalse kruiden en de sinaasappelrasp erbij en roer dan weer alles goed door elkaar.
Doe de deksel op de pan en laat het zo voor 3-3½ uur zachtjes pruttelen.
Roer af en toe eens in de pan.
Controleer na 3 uur of de vleesstukjes al gaar zijn.
Zo niet, laat het dan nog een half uurtje doorpruttelen.
Zo ja, voeg dan de zwarte olijven bij de stoofschotel en roer het goed door elkaar en draai het vuur uit..
Proef de stoofschotel en maak het af met wat zout en peper.
Serveer de stoofschotel met aardappelpuree en gekookte groenten.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.