Prei-witlofsoep met geitenkaas en honing

Dit is een aparte soep qua smaak. Door de witlof smaakt deze soep enigszins bitter, maar door de chilipeper ook lichtpittig en door de geitenkaas met honing ook weer zoetig. Houd je niet zo van de bittere smaak, gebruik dan slechts 500 gram witlof. Uiteraard wordt de binnenmoot er uit gesneden, anders wordt de soep te bitter.

De geitenkaas met honing is gemaakt met vegetarische stremsel, maar er zit wel honing door. Dus of een vegetariër dit wilt eten of niet is je eigen keuze. Wil je deze kaas niet gebruiken omdat je een veganist bent maar wel de soep maken, gebruik dan een kaassoort wat je wel kunt eten en in plaats van honing kan je agavesiroop of kokosbloesemsiroop gebruiken.
De soep smaakt trouwens heerlijk.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
500-750 gram witlof, grof in reepjes gesneden (houd je van een bittere smaak, dan zou ik meer dan 500 gram gebruiken)
1 dikke prei, in halve reepjes gesneden
1 rode chilipeper, fijngesnipperd
65 gram aardappel, in blokjes gesneden
1 kleine rode ui, grof gesneden
130 gram geitenkaas met honing 45+ (te koop bij AH)
1-2 eetlepels verse citroensap
1 liter heet water + 2 blokjes groentebouillon
1 blik kokosmelk of een flesje kookroom als je geen lactose-intolerantie hebt
¼ theelepel gedroogde rozemarijn
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde bonenkruid
1 theelepel zoete paprikapoeder
½ theelepel gemalen nootmuskaat
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
olie om in te bakken

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Verder nog nodig: braadpan, staafmixer of keukenmachine

Bereiding:
Doe wat olie in de braadpan en roerbak hierin de ui, chilipeper, aardappelblokjes en de prei totdat
de ui en prei glazig beginnen te worden.
Voeg dan de witlof erbij en roerbak dit voor 5 minuten.
Giet de bouillon bij de groenten en breng alles aan de kook.
Zodra het kookt draai je het vuur lager, maar het moet wel blijven pruttelen.
Doe alle kruiden erbij en de citroensap en roer alles goed door elkaar en laat het zo zachtjes pruttelen voor 20 minuten.
Giet voor de laatste 5 minuten de kokosmelk of kookroom erbij, even roeren en laat het dan nog 5 minuten zachtjes pruttelen.
Maal nu met de staafmixer alles fijn en proef de soep.
Smaakt de soep flauw, doe er dan nog wat peper en zout (naar smaak) bij.
Snijd de geitenkaas met honing in kleine blokjes.
Serveer de soep en verdeel de geitenkaas over de soep.
Bron: eigen recept

Tip voor mensen met een lactose-intolerantie:
als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs of disolact. Dit recept en kerutabs/disolact zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.