Prei met rijst

Prei met rijst is een Grieks recept. In het Grieks heet het Prasoryzo.
Het is een vegetarisch recept, maar je kunt er ook gewoon vlees in doen. Dan zou ik wel eerst even het vlees aanbraden en dan de prei, ui en de tomatenblokjes er bij doen.

Ik heb het gemaakt in de slow cooker, maar je kunt het ook gewoon in de braadpan maken. Je hebt wel een grote, hoge pan voor nodig. Omdat er 6 grof gesneden stukken prei ingaat.
Kooktijd slow cooker is langer dan als je het maakt op het gasfornuis. Kooktijd slow cooker is 3 uur, kooktijd op het vuur is 1 uur.

Het is een smakelijk recept. Voor de mensen die lactosevrij moeten eten, de feta kan je vervangen door blokjes belegen of oude Hollandse kaas.

Ik hoor jullie nu denken, waarom dan in een slow cooker maken als het binnen een uur klaar kan zijn? De Griekse recepten die ik de laatste tijd gemaakt heb, vielen qua kooktijd erg tegen. Het moest veel langer koken dan wat er in het kookboekje stond aangegeven.

De slow cooker is handig omdat het langzaam gekookt wordt. Een pan op het gas is en blijf heet. Als je niet op let, dan kan het aanbranden. Je moet dan om de zoveel tijd alles controleren of alles goed gaat en even omroeren.

Mijn slow cooker heeft een timer, deze gaat vanzelf uit. Zolang er genoeg vocht in de slow cooker zit, heb je weinig kans op aanbranden. Je hebt er geen omkijken naar. Ik heb hem dan ook aangezet en ben gewoon naar bed gegaan. Na de 3 uur gaat de slowcooker vanzelf op de warmhoudstand staan. Vanmorgen rook het zo heerlijk in de keuken. Het was gaar én het was nog warm. We hadden bij wijze van spreken dit als ontbijt kunnen eten.

voor 4 personen

Ingrediënten:
6 middelgrote prei, in stukjes van 4 cm gesneden
500 gram tomaten, in kleine stukjes gesneden
150 gram rijst
150 ml olie
1 grote ui, fijngehakt
zeezout naar smaak
versgemalen zwarte peper
water (zie bij bereiding)

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd braadpan: ongeveer 1 uur
Bereidingstijd slow cooker: 3 uur op low
Verder nog nodig: braadpan of slow cooker

Bereiding:
Maak de prei grondig schoon en snijd ze in stukjes van ongeveer 5-6 cm.
Doe ze, met de rest van de ingrediënten in de pan.
Vul de pan (of slow cooker) met water tot alles net onderstaat, breng het tot aan de kook.
Breng het geheel niet aan de kook, maar laat alles op een laag vuur zachtjes gaar sudderen totdat bijna al het water is opgenomen.
Slowcooker: stel de slowcooker in op 3 uur, stand low.
Serveer het warm of koud met brood, feta en olijven.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl

Variatie op dit recept: vervang de rijst door 4 middelgrote aardappelen (elk in 4 stukjes gesneden) en iets minder water gebruiken en met paprikapoeder. Dan heet het in het Grieks: Prassa me patates.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.