Pompoenjam

Pompoenjam is nu niet iets wat je snel zult maken. Dit omdat je het ook niet zo snel als jam zou gebruiken. Omdat ik van koken houd kijk ik geregeld naar Engelse kookprogramma’s. Daar zag ik bijvoorbeeld een reiskookprogramma van Rick Stein op Madeira (geloof ik). Daar heb je een traditioneel recept wat ik binnenkort wil maken en daar had ik dit recept bij nodig. Ik heb dit recept zelf bedacht, want hoe moeilijk is het om jam te maken? Niet dus. Ik heb het niet al te zoet gemaakt en ik heb om de jam iets meer ‘pit’ te geven citroensap erbij gedaan. Anders wordt het zo niets smakende zoete hap waar je niet op zit te wachten.


voor ongeveer 350-380 ml of 1-1½ pot(ten) jam

Ingrediënten:
1 grote en dikke flespompoen, geschild en de pitjes er uitgehaald en in blokjes gesneden
2 eetlepels citroen
180 gram geleisuiker
1 eetlepel water

Voorbereidingstijd: 6 minuten
Bereidingstijd stap 1 (koken): 30 minuten
Bereidingstijd stap 2 (zeven): 15 minuten
Bereidingstijd jam maken: 3 minuten
Verder nog nodig: kookpan, passeerzeef met fijne rasp, schaal, zeef, schone pan na het zeven, 1 of 2 lege jampotten.

Bereiding:
Schil de pompoen en snijd ze in blokjes en doe ze in een pan met 1 eetlepel water.
Zet de pan op het vuur en zet het vuur laag zodra je hoort dat de pompoen begint te pruttelen.
Leg een deksel op de pan en laat het zo zachtjes 30 minuten gaar worden.
Zet het vuur uit na 30 minuten en laat het afkoelen.
Zeef de pompoen door de passeerzeef, zodat de pompoen mooi fijn is geworden.
Laat de pompoen boven een schaal uitlekken in een gewone zeef, zodat er niet teveel vocht in de pompoenjam zit.
Doe de gezeefde pompoen over in de schone pan en breng het aan de kook.
Roer de citroensap erdoor.
Voeg de geleisuiker erbij en blijf roeren totdat al het suiker en eventueel de klonten gesmolten zijn.
Laat nu de pompoenjam 3 minuten koken en zet na 3 minuten het vuur uit.
Giet de jam over in de lege schoongemaakte jampotten en laat de jam koud worden.
De pompoenjam kan je op brood eten of bijvoorbeeld in je yoghurt.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.