Pompoen gevuld met saffraan en abrikozenpilav

Vandaag een Turks vegetarisch recept en als je naar de ingrediënten kijkt, dan is het recept eigenlijk ook nog veganistisch. Ik heb het recept hier en daar wel wat aangepast. Pompoen gevuld met saffraan en abrikozenpilav is een overheerlijk recept. Bij dit recept was het schoonmaken van de pompoen niet zo heel veel werk. Mijn man heeft een deksel in de pompoen gesneden en de binnenkant van de pompoen schoongemaakt. Alle pitjes en draden moeten er goed uitgehaald worden. Voor de stevigheid heb ik een dun plakje pompoen afgesneden, zodat hij niet kon omrollen. Dat zou jammer zijn als dat gebeurd. De pompoen staat minstens een uur in de oven. In die tussentijd kan je dan de pilav maken. Ik heb alleen maar verse kruiden gebruikt. Gelukkig had de supermarkt die. Dat is helaas niet altijd het geval. Mochten er geen verse kruiden te koop zijn, dan gebruik je gewoon gedroogde kruiden en dan niet meer dan 1 eetlepel per kruid. Wees niet al te zuinig met zout. Door de pompoen smaakt het al heel snel flauw. Voordat je de plakken gaat snijden haal je de schil van de pompoen af en snijd je ze in plakken. Leg de plakken voorzichtig op een bord en schep eventueel de pilavrijst in het midden van de pompoenschijf. Serveer het met een partje citroen en als je geen lactose-intolerantie hebt met dikke yoghurt. Dit recept smaakt verrukkelijk.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
1 grote pompoen van 1,5 kg
225 gram langkorrelige rijst, goed gewassen
4 eetlepels olie
1 eetlepel boter
snufje saffraandraadjes
1 theelepel korianderzaad
5 eetlepels pistachenoten
3 eetlepels gedroogde veenbessen (geweekt in heet water en uitgelekt)
175 gram gedroogde abrikozen, in reepjes gesneden
1 bosje verse basilicum, grof gehakt
1 bosje verse koriander, grof gehakt
1 bosje verse munt, grof gehakt
1 bosje verse bladpeterselie, grof gehakt
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper.

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd pompoen: 1 uur
Bereidingstijd pilav: 35 minuten
Verder nog nodig: bakpapier en een bakplaat, kookpan en een hapjespan met een deksel
Oventemperatuur: 200 graden

Bereiding pompoen:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de pompoen en snijd de bovenkant eraf voor een deksel.
Snijd van de onderkant een klein plat stukje af, zodat de pompoen rechtop blijft staan.
Schep de zaden eruit met een lepel en trek de draden los en verwijder ze.
Doe het deksel erop en zet de pompoen op een bakplaat met bakpapier en bak hem 1 uur in de oven.
Maak ondertussen de pilav.
Haal de pompoen uit de oven.
Neem de deksel eraf en schep de pilav in de pompoen en zet de gevulde pompoen voor nog eens 20 minuten in de oven.

Bereiding pilav:
Kook eerst de rijst in een pan volgens de gebruiksaanwijzing van de verpakking.
Zodra de rijst klaar is, doe je de olie en boter in een hapjespan en laat dit heet worden.
Voeg dan de saffraan, korianderzaad, pistachenoten, veenbessen en de abrikozen erdoor en voeg de gekookte rijst er bij.
Meng alles goed door elkaar en breng het op smaak met zout en peper.
Zet het vuur uit en dek de pan af met een schone theedoek en leg het deksel er stevig op.
Laat dit 10 minuten stomen en voeg dan de kruiden toe.

Serveren:
Verwijder voor het serveren het deksel en snijd een ring van de pompen.
Leg dit op een bord en schep wat pilav in het midden.
Doe dit met alle borden.
Serveer dit met wat partjes citroen en voor de mensen die geen lactose-intolerantie hebben: een kom yoghurt bij.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.