Poffertjes

Met Koninginnedag in aantocht leek het me leuk om poffertjes te maken. Koninginnedag en poffertjes: zo typisch Hollands. Ik heb 2 verschillende recepten gemaakt, een gewone (zie foto) en poffertjes met een smaakje. Dat zijn de poffertjes met rozijnen en rum (klik).  Op de foto zie je de poffertjes zoals ze geserveerd worden met gesmolten boter en poedersuiker. Beiden recepten zijn lactosevrij. De poffertjes met rozijnen en rum zijn eivrij. Het recept voor de gewone poffertjes is gemaakt met 2 eieren. Beiden smaken goed, alleen zijn de poffertjes met rozijnen en rum iets lekkerder.

voor 37 stuks

Ingrediënten:
125 gram bloem
125 gram boekweitmeel
15 gram gist
200 ml lauwe kokosmelk
100 ml water
2 eieren
snufje zout
boter
poedersuiker

Voorbereidingstijd (inclusief rusttijd gist): 1 uur
Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten (afhankelijk hoeveel poffertjes er gemaakt worden)
Verder nog nodig: poffertjespan

Bereiding:
Los de gist op in een beetje lauwe kokosmelk.
Zeef de bloem in de kom en maak een kuiltje in het midden.
Breek hierin de eieren en giet de gistoplossing erin.
Werk eieren en gistoplossing van het midden uit door de bloem en voeg dan geleidelijk de rest van de handwarme kokosmelk toe.
Roer alles tot een glad beslag.
Voeg het zout toe.
Laat het beslag een uurtje op een warme plaats rijzen.
Giet wat gesmolten boter in elk holletje van een poffertjespan of bestrijk de holtes met een kwastje met gesmolten boter.
Vul de holtes voor de helft met beslag en bak ze boven hoog vuur.
Keer de poffertjes als de onderkant licht goudbruin is en de bovenkant droog.
Leg de poffertjes op voorverwarmde borden, laat op elk portie een flinke klont boter smelten en strooi er gezeefde poedersuiker op.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.