Met Koninginnedag in aantocht leek het me leuk om poffertjes te maken. Koninginnedag en poffertjes: zo typisch Hollands. Ik heb 2 verschillende recepten gemaakt: poffertjes met een smaakje en de gewone poffertjes. Beiden recepten zijn lactosevrij. De poffertjes met rozijnen en rum zijn ook eivrij. Het recept voor de gewone poffertjes is gemaakt met 2 eieren. Beiden smaken goed, alleen zijn de poffertjes met rozijnen en rum iets lekkerder. Poffertjes worden geserveerd met gesmolten boter en poedersuiker. Klik hier voor het gewone recept van poffertjes.
voor ongeveer 141 stuks
Ingrediënten:
125 ml water
125 ml kokosmelk
8 gram zout
150 gram boekweitmeel
80 gram volkoren rijstemeel
10 gram gist, aangelengd met wat water
75 gram grote rozijnen, gewassen en droog gedept
2 theelepels stroop of honing
olie
poedersuiker
een dopje witte rum
Voorbereidingstijd (inclusief rusttijd gist): 35 minuten
Bereidingstijd: circa 20 minuten (afhankelijk hoeveel poffertjes er gemaakt worden)
Verder nog nodig: poffertjespan
Bereiding:
Doe het water en melk in een kom en voeg de zout toe.
Zeef het boekweitmeel, volkoren rijstemeel boven de kom en klop het geheel tot een glad beslag.
Roer de gist door het beslag, dek de kom af en laat het beslag circa 30 minuten rijzen op een vrij warme plaats.
Verdun het mengsel voor gebruik zo nodig met wat water tot het goed van een lepel vloeit.
Roer de rozijnen en stroop/honing erdoor.
Vet een poffertjespan licht in en bak de poffertjes aan beide zijde lichtbruin.
Bestrooi de poffertjes met poedersuiker en besprenkel ze eventueel naar smaak met wat rum.
Bron: aangepast recept
Kan men het recept ook gebruiken voor oliebollen, pannenkoeken of wafeltjes?
Ik zou het zonde vinden van de ingrediënten zomaar te verprutsen als ik vooraf weet dat het niets zal worden.
We hebben geen poffertjespan
Nee, dat zou ik je niet aanraden. Het kan natuurlijk wel, maar dit recept is niet echt geschikt voor oliebollen of wafels. Op mijn site staat een oliebollenrecept wat wel echt goed gaat lukken voor oliebollen en er is ook een wafelrecept wat qua smaak meer bij wafels komt dan dit recept.