Pittige auberginepuree is een bijgerecht. Dit wordt normaal gesproken geserveerd met naanbrood of chapati.
Wij hebben het gewoon met gekookte rijst gegeten, want we hadden geen glutenvrij naanbrood of chapati in huis. En om dit nu met gewoon (glutenvrij) brood te gaan eten, daar hadden we geen zin in.
Dit gerecht is trouwens ook een ideaal recept om bij een barbecue te serveren.
Dit recept is glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, eivrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten.
voor 4 personen
Ingrediënten:
2 middelgrote aubergines, geschild en in stukjes gesneden
Verse gember (5 cm),
1 grote ui of 2 kleine uien, fijngesnipperd
1-2 knoflookteentjes, uitgeperst
1 rode chilipeper, ontzaad
2 theelepels kurkuma
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
1 eetlepel garam masala (klik)
2 tomaten, ontvelt zonder pitjes en fijngehakt
Versgemalen zwarte peper
Zout naar smaak
Voorbereidingstijd: 5-10 minuten
Aubergine uitlektijd: 60 minuten
Bereidingstijd: 60-70 minuten
Verder nog nodig: schaal, zeef, braadpan, blender of staafmixer of keukenmachine, keukenpapier of theedoek
Bereiding:
Begin met de aubergine: schil de aubergine en snijd hem in blokjes en doe ze in een schaal.
Strooi er zout overheen en zet de schaal voor 60 minuten weg.
Na de 60 minuten spoel je de aubergine af en dep je ze droog met een keukenpapier of theedoek.
Pak de blender (of staafmixer of keukenmachine) en doe hierin de chilipeper en het stuk verse gember en pureer dit tot een smeuïg mengsel.
Pak een braadpan en fruit hierin de gesnipperde ui en uitgeperste knoflookteentjes zacht.
Voeg het chili/gembermengsel erbij en roerbak dit voor 2 minuten.
Voeg dan de kurkuma, komijn en de helft van de garam masala erbij en bak dat voor een halve minuut.
Voeg de gehakte tomaten erbij en bak alles nog een 1 minuut.
Doe de uitgelekte en drooggedepte auberginestukjes erbij en breng het aan de kook.
Zodra het begint te koken, zet je het vuur lager maar het moet wel blijven pruttelen.
Laat het nu 60 minuten zachtjes pruttelen.
Roer af en toe in de pan en controleer of het niet te droog is geworden.
Ziet het auberginemengsel er droog uit, voeg dan wat water toe.
Voeg aan het einde van de kooktijd de rest van de garam masala toe en laat deze nog 5 minuten meekoken.
Proef de auberginepuree en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Serveer de puree met een glutenvrije naanbrood of chapati.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl
Lijkt me heerlijk. Ga ik een keer maken.