Pittige aardappelen en bloemkool (Alu ghobi sukhi)

Pittige aardappelen en bloemkool is een recept uit India.
Het is redelijk bewerkelijk recept. Het meeste werk heb je met de groenten wat gesneden moet worden.
Als je er voor zorgt dat alle kruiden klaar staan, dan is dit recept zo gemaakt.

Wel een waarschuwing bij dit recept: het is pittig. Misschien oppassen bij kinderen.
Ter vergelijking: dit recept is net zo pittig wat je ook in een Indiaanse restaurant krijgt. Daar zal het waarschijnlijk mild pittig genoemd worden.
Dit recept is glutenvrij, graanvrij, eivrij, lactosevrij en notenvrij. Verder is dit recept geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Opmerking: de saus in dit recept is dun. Ik heb daarom de saus dikker gemaakt met een papje van maïzena en water.
Zodra de aardappelen gaar zijn, giet je dat erbij en roer je net zolang tot de saus dikker is geworden.
Wij hebben overigens gesmuld van dit recept. Ondanks dat je toch een tijdje bezig bent in de keuken is dit recept voor herhaling vatbaar.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
500 gram aardappelen, geschild en in grote stukken gesneden
1 bloemkool, in middenkleine roosjes gesneden.
5 rode chilipepers, ontzaad en in ringen van 1 cm gesneden
200 gram tomaten, ontveld en in stukken gesneden
2 uien, grof gesneden
200 ml water
olie om te bakken

Om de saus dikker te maken:
1 eetlepel maïzena
2 eetlepels water

Ingrediënten kruiden:
2 laurierblaadjes
25 groene kardemomszaadjes
1¼ theelepeltje komijnzaad
1-2 knoflookteentjes, geraspt
4 cm verse gember, geschild en geraspt
1 theelepeltje kurkumapoeder
1¼ theelepeltje chilipoeder
2 theelepeltjes korianderpoeder
5 zwarte peperkorrels, gekneusd
3 theelepels garam masala (klik)

Garnering:
1 eetlepel versgesneden korianderblad
2 theelepels versgesneden gember, fijne reepjes

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Verder nog nodig: hapjespan of braadpan

Bereiding:
Doe flink wat olie in de hapjespan of braadpan en verhit deze.
Voeg de laurierblaadjes, kardemomszaadjes, rode chilipepers en komijnzaad erbij en roerbak deze 1 minuut.
Voeg de uien, gember, knoflook, kurkuma, chilipoeder en korianderpoeder erbij en roerbak deze 1 minuut.
Doe de tomaten erbij en roerbak deze 1 minuut.
Zet het vuur lager en laat het voor 4 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg na de 4 minuten de aardappelstukjes en bloemkoolroosjes erbij en roer alles goed door elkaar zodat de kruiden rondom de aardappelen en bloemkool zitten.
Laat het nu 15 minuten zachtjes pruttelen.
Roer af en toe alles even door elkaar.
Na 15 minuten voeg je het water erbij, even goed door roeren en weer 15 minuten zachtjes laten doorpruttelen.
Controleer of de aardappelen gaar zijn, zoniet laat het dan nog eens 5 minuten doorpruttelen.
Controleer de bloemkool (deze hoeven niet helemaal gaar te zijn).
Zijn de aardappelen wel gaar, zet dan het vuur uit en verdeel de aardappelen en bloemkool over de borden.
Garneer het met versgesneden korianderblad en verse gemberreepjes.
Serveer er eventueel glutenvrije naanbrood.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.