Piccalilly

Dit kent iedereen wel en omdat sommige merken niet geschikt zijn voor ons en zeker niet voor de gevoelige coeliaken, heb ik in verschillende kookboeken zitten zoeken voor een recept. Dit recept leek me heerlijk en niet al te ingewikkeld. Het maken is niet moeilijk. Je hebt wel veel snijwerk, maar dat is het eigenlijk dan ook qua werk. Het bereiden van het recept is niet heel erg bewerkelijk. Als de piccalilly klaar is en in de potten zit, dan moet het wel minstens een maand trekken. Bij voorkeur in de koelkast, maar het kan ook op een koele en donkere plek. De piccalilly kan je een half jaar bewaren. De smaak is fris zurig.

Op de foto zie je twee potten. De pot aan de linkerkant is van 29 april 2012 en de pot aan de rechterkant is van 25 mei 2012. De kleur is iets donkerder geworden.

voor ongeveer 800 gram

Ingrediënten:
100 gram zoete augurken, in kleine stukjes gesneden
100 gram zoetzure witte zilveruitjes, in vieren gesneden
¼ bloemkool, in kleine roosjes gesneden
6 kleine wortels, in kleine stukjes gesneden
12 sperziebonen, in kleine stukjes gesneden
2-3 eetlepels (diepvries) doperwten
1 eetlepel zout
1 volle eetlepel gele mosterdpoeder
1 volle theelepel gemberpoeder
1 volle theelepel kerriepoeder
1 afgestreken theelepel kurkumapoeder
1 volle eetlepel suiker
2 theelepels zout
1 eetlepel olie
20 gram bloem
½ liter witte natuurazijn

Voorbereidingstijd: 20-30 minuten
Bereidingstijd: 20-25 minuten
Verder nog nodig: 2 pannen, vergiet, goed afsluitbaar jampotten of groentepotten (kleine of grote)

Bereiding:
Verdeel de kwart bloemkool in kleine roosjes en verwijder de stronk.
Snijd worteltjes en sperziebonen in kleine stukjes.
Breng een pan water met een eetlepel zout aan de kook en laat de bloemkool, worteltjes, sperziebonen en doperwten 10 minuten koken en giet ze af in een vergiet.
Roer een dun papje van alle kruiden, olie, bloem en paar eetlepels azijn en roer alles goed door elkaar.
Breng de rest van de azijn aan de kook en roer het kruidenpapje er geleidelijk door.
Blijf roeren boven een laag vuur, tot het mengsel licht bindt.
Laat het geheel afkoelen.
Meng de zoetzure augurkenstukjes en de zilveruitjes en de overige groenten erdoor en vul er goed schoongemaakte glazen potten mee.
Laat de piccalilly voor gebruik minstens een maand staan.
De potten in de koelkast zetten en niet langer dan een half jaar bewaren.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.