Perenjam met rozijnen en walnoten is niet een gangbare jam, maar een ‘luxe’ jam. Eentje die je ook niet in de winkel kan kopen (zover ik dat weet). Is veel werk en erg zoet. Maar het is gelukt en het smaakt goed als je behoefte aan zoet hebt.
voor 4-5 kleine jampotten
Ingrediënten:
1 kg goede rijpe peren
500 gram kristalsuiker
2 citroenen
60 gram grof gehakte walnoten
60 gram rozijnen
Voorbereidingstijd: 25 minuten, plus rijzen
Bereidingstijd: 15 a 20 minuten
Verder nog nodig: zeef
Bereiding:
Pers de citroenen uit, schil de peren en snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
Snijd de partjes in stukken en doe ze samen met het citroensap en de rozijnen in een grote pan.
Voeg koud water toe tot het fruit onder het water staan en kook het 15 minuten, tot de peren zacht zijn.
Giet het fruit in een zeef boven een kom zodat het sap opgevangen wordt.
Voeg bij het sap de suiker en kook het mengsel nog 10 minuten op vuur.
Voeg het fruit bij de siroop en voeg dat de grof gehakte walnoten toe en breng alles weer aan de kook.
Laat het plusminus 15 minuten koken.
Om te controleren of de jam ingekookt is, laat u een paar druppels op een goed koud bord vallen.
Als die opstijven kunt u de jam in potten doen, anders nog even laten door koken.
Giet het over in jampotten en draai ze goed dicht en laat ze afkoelen op de kop.
Bron: aangepast recept