Pavlova kennen jullie vast wel als dessert/toetje. Dit is pavlova uit grootmoederstijd. Het is een makkelijk recept om te maken. Dit recept is niet lactosevrij. In plaats van slagroom zou je kokosroom kunnen opkloppen en dan is dit recept ook nog lactosevrij. Houd er wel rekening mee dat je minstens 20 minuten bezig bent als je kokosroom aan het opkloppen bent.
Opgeklopte eiwit is altijd lekker, maar je moet er niet teveel van eten want het vult behoorlijk.
Dit recept is glutenvrij, graanvrij en notenvrij, maar niet lactosevrij en eivrij.
Voor de rest weinig te vertellen over dit recept. Het smaakte ons goed.
voor 6-10 personen
Ingrediënten:
500 gram eiwit (Ik heb Two chicks free range egg white, 15 vloeibare eiwitten gebruikt. Dit is te koop bij AH)
250 gram suiker
2 theelepels maizena (gezeefd)
1 theelepel witte wijnazijn
250 ml ongeklopte slagroom
200 gram aardbeien, doormidden gesneden
3 kiwi’s, in plakken gesneden
1 banaan, in plakken gesneden
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten minuten
Verder nog nodig: bakplaat met bakpapier, grote beslagkom, bord, potlood, mixer of keukenmachine, spatel
Oven voorverwarmen op: 150 graden
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Pak een stuk bakpapier en teken op een kant met een bord een ronde vorm.
Ik had een bord met een diameter van 26 cm gebruikt.
Leg het bakpapier met de tekenkant op de bakplaat.
Zet hem vast met wat opgeklopte eiwit, zodat het niet gaat schuiven als je het eiwit erop gaat scheppen.
Klop de eiwitten stijf in een beslagkom en voeg ondertussen rustig schep voor schep de suiker toe.
Voeg halverwege de gezeefde maizena en witte wijnazijn erbij en ga door met het opkloppen van het eiwit.
Als je de beslagkom voorzichtig om de kop houdt en de eiwitten blijven zitten, dan is het klaar.
Verdeel het mengsel over het bakpapier en maak er een gelijkmatige cirkel van door er met een spatel langs de rand en over de bovenkant te strijken.
Bak de pavlova 60 minuten tot hij crèmekleurig is.
Haal de pavlova uit de oven en laat het afkoelen.
Klop nu de slagroom op met één eetlepel suiker.
Spoel en snijd het fruit en zet dat klaar.
Als de pavlova goed is afgekoeld dan kan je de slagroom erop scheppen en met een spatel over de pavlova uitstrijken.
Verdeel nu het fruit over de pavlova.
Snijd of schep de pavlova en serveer het direct.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl
Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs of disolact. Dit recept en kerutabs/disolact zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.
Ziet er vurrukkulluk uit! Ik wist niet dat je eiwitten los kon kopen, interessant!