Pastinaaksalade

Pastinaak of witte wortel, witte peen, pinksternakel is een groente die weer helemaal terug is. De pastinaak behoort tot de schermbloemfamilie. In het Latijns heet het Pastinaca sativa. Vroeger werd de pastinaak veel gegeten, maar door de komst van de aardappel verdween hij naar de achtergrond of was zelf een hele tijd helemaal verdwenen.

Gelukkig is hij weer helemaal terug. Je ziet ze steeds vaker gewoon in de supermarkt liggen. Pastinaak kan je rauw eten en natuurlijk gekookt en gefrituurd. In dit recept wordt de pastinaak rauw gegeten, samen met een appel. Deze combinatie is apart, want de pastinaak smaakt rauw iets peperachtig. Samen met de frisse appels en de saus is het een heerlijke salade geworden. In dit recept zijn de appel en de pastinaak geraspt, maar je zou het ook bijvoorbeeld met dunne juliennereepjes kunnen maken.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
1 dikke appel, geraspt
2 pastinaken van ongeveer 300 gram, geschild en geraspt

Ingrediënten saus:
100 gram sojayoghurt (heb je geen lactose-intolerantie, dan gebruikt je gewoon yoghurt)
3 eetlepels citroensap
3 eetlepels appelsap
1 eetlepel olie
½ theelepel kerriepoeder
zout naar smaak
versgemalen zwarte of witte peper

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Verder nog nodig: schaal om de saus te mengen, rasp, schaal voor de salade

Bereiding:
Was de groenten schoon en schil de pastinaak.
Rasp de appel en pastinaak en meng dit door elkaar.
Meng in een ander schaaltje de yoghurt, citroensap, appelsap, olie en de kerriepoeder.
Meng alles goed door elkaar en maak de salade af met zout en peper.
Zet de salade voor 10 minuten in de koelkast, zodat het lekker fris wordt.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.