Pastei met groenten en tonijn

Pastei met groenten en tonijn is een bewerkelijk recept, maar wel heel erg smakelijk.
Het is bij glutenvrij meel altijd de vraag of het lukt om een stevige deeg te maken.

Mijn ervaring is dat dat zeker goed lukt met Schär mix b. Het deeg in dit recept is een simpel deeg met wat water, olie, bakpoeder en wat zout. Het zelfde wat ik gebruik als ik een glutenvrije pizza (klik) maak. Het is een neutrale deeg, zeer geschikt voor een pizza en zoals dit recept: een glutenvrije pastei.

Als je de tonijn weg laat, dan is het een vegetarisch recept. Houd je niet van vis maar wil je er wel vlees in hebben, dan zou ik kip of kalkoenvlees gebruiken. Wel het vlees in kleine stukjes snijden.

Ik vond de pastei heel erg lekker smaken. Ik ga dit zeker vaker maken.

voor 4 personen

Ingrediënten glutenvrij deeg:
300 gram glutenvrij broodmeel (ik heb broodmeel van Schär, mix b gebruikt)
ongeveer 60 ml water (afhankelijk hoe droog het deeg is)
½ theelepel zout
3 eetlepels olie
1 eetlepel bakpoeder
1 ei om in te smeren

Ingrediënten vulling:
1 winterpeen, in dunne plakjes gesneden
2 rode uien, halve ringen gesneden
2 bosuitjes, in plakjes gesneden
6 grote kastanjechampignons, gehalveerd en in 3 kwartjes gesneden
2-3 grote tomaten, in blokjes gesneden
1 eetlepel citroensap
2 gedroogde tomaten uit olie, in kleine stukjes gesneden
2 ansjovis uit olie, in stukjes gesneden
1 blikje John West Tonijnstukken in water (klik) van 185 gram (te koop o.m. bij AH)
olie

Ingrediënten kruiden:
½ theelepel nootmuskaat
versgemalen zwarte peper
½ theelepel gedroogde rozemarijn
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel zoete paprikapoeder

Ingrediënten saus:
125 ml kokosroom
1 ei
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten
Verder nog nodig: braadpan, ovenschaal van 5 cm hoog, bakpapier, deegroller, boterkwast, schaal
Oven voorverwarmen op: 200 graden (hetelucht)

Bereiding vulling:
Doe wat olie in de braadpan en roerbak hierin alle groenten voor 10 minuten.
Voeg dan de saus en de kruiden erbij en roer alles goed door elkaar.
Voeg als laatste de ansjovis en de tonijn erbij en roer weer alles goed doorelkaar.
Breng alles aan de kook en zodra het kook zet je het vuur lager.
Laat het nu 5 minuten zachtjes pruttelen.
Zet dan het vuur uit en laat het afkoelen.

Bereiding deeg:
Doe alle ingrediënten, behalve het ei in een schaal en kneed het tot een deeg.
Strooi wat meel op het werkblad en rol het deeg uit met een deegroller.
Smeer de ovenschaal met boter en leg er bakpapier op.
Doe dit ook met de randen van de ovenschaal.
Leg nu voorzichtig het uitgerolde deeg in de ovenschaal.
Snijd het overtollige deeg wat over de rand valt weg.
Kneed dit weer tot een bak en rol het weer uit tot een deksel net zo groot als de ovenschaal is.

Bereiding pastei:
Schep de vulling in de ovenschaal en leg het ‘deksel’ er over heen.
Knijp of duw voorzichtig de randen dicht en snijd de overtollige deeg wat over de rand heen hangt af.
Maak van het deeg wat nog over een mooi figuurtje en leg dat op het deksel.
Breek een ei en klopt dat los en smeer het deeg in met het ei.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.