Pastasaus met bloemkool en andere groenten

Elke keer als ik iets ‘gewoon’ kook voor ons, dan is dat niet altijd voor de site.
Gewoon omdat je de Hollandse pot eet of gewoon omdat het om een doodnormale maaltijd gaat. Ik maak dan ook niet altijd direct een foto (dat zou ik eigenlijk wel standaard moeten doen, dat scheelt extra werk).
Als dan blijk dat de pastasaus wel heel erg lekker smaakt en daardoor ook geschikt is voor de site, dan moet je het recept nog een keertje maken (wat overigens geen straf is).

Dit is dus zo recept. Een recept omdat je nu eenmaal iets wilt eten en dan gewoon maar iets in elkaar vlamt. Ik pak dan verschillende groenten en kruiden en verschillende andere dingen en hopla de pastasaus is geboren. Vervolgens eten wij de volgende dag het recept nog een keertje, zodat er een foto gemaakt kan worden.

Dit recept is eivrij, glutenvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs en als je de geraspte kaas weglaat geschikt voor veganisten.

voor 4 personen

Ingrediënten:
1 kleine bloemkool of een halve bloemkool, in roosjes gesneden
1 grote ui, grof gesnipperd
6 tomaten, ontveld en in 8 partjes gesneden
1 paprika, in stukjes gesneden
1 winterwortel, in blokjes gesneden
200 ml witte wijn
1 eetlepel suiker
½ theelepel uipoeder
1 theelepel zoete paprikapoeder
1½ theelepel piri-piri kruidenmix (klik)
1-2 theelepels mosterd
1 kneep tomatenketchup
1 theelepel glutenvrije sojasaus (ketjap)
1-2 volle eetlepel gedroogde majoraan
1 eetlepel gedroogde bieslook
versgemalen zwarte peper (naar smaak)
zout naar smaak
olie
1 klein blikje tomatenpuree
150 ml water
1 eetlepel + 2 eetlepels water om de saus in te laten dikken

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: hapjespan of braadpan, kookpan voor de pasta, 2 grote schalen voor het ontvellen van de tomaten

Het ontvellen van tomaten:
Kook water (net zoveel dat de tomaten onder water staat).
Snijd met een scherp mes een kruisje in de bovenkant (waar het steeltje zit) van de tomaten en leg de tomaten in de gekookte water voor 2 minuten.
Haal ze eruit en laat de tomaten schrikken in ijskoud water (de kraan langdurig laten lopen, zodat het water echt koud is).
Doordat de tomaten in het koude water liggen kun je de schil van de tomaten heel makkelijk los trekken.
Snijd de tomaten nu in 8 partjes en zet ze even op zij.

Bereiding pastasaus:
Doe wat olie in de hapjespan of braadpan en roerbak hierin de ui, de wortelblokjes en de paprikastukjes.
Roerbak dit 2 minuten.
Voeg dan de bloemkoolroosjes erbij en roerbak dit 3 minuten.
Voeg de tomatenpartjes erbij en alle kruiden, sojasaus, zout en de wijn en tomatenketchup.
Roer alles goed doorelkaar.
Voeg nu de tomatenpuree erbij en de 150ml water.
Roer de tomatenpuree goed door de groenten.
Breng nu alles aan de kook en zodra het begint te koken, zet je het vuur lager.
De pastasaus moet wel blijven pruttelen.
Leg de deksel op de pan.
Laat de saus nu voor 15 minuten zachtjes pruttelen en roer af en toe.
Kook ondertussen de glutenvrije pastasoort die je lekker vindt en volgens de verpakking.
Na 15 minuten proef je de pastasaus, mocht het flauw smaken voeg dan wat extra zout en peper toe.
Serveer de pastasaus met pasta en eventueel met geraspte (extra belegen) kaas of Parmezaanse kaas.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.