Parelhoen met aardappelen en uien

Dit gerecht hadden wij gegeten met kerst samen met de peren in rode wijn (klik) en aardappelen in de oven (klik). Mijn man had uiteraard iets vegetarisch te eten i.p.v. de parelhoen. Wij hebben zitten smullen van de parelhoen en de andere 2 recepten. De peren in rode wijn had ik trouwens de dag van te voren gemaakt. Net zoals de champignonsragout (klik). Dit hadden we als een voorafje met een pasteitje gegeten. Alleen de parelhoen heb ik op kerstdag zelf gemaakt, net zoals de aardappelen in de oven. Het parelhoenrecept lijkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk een simpel recept om te maken. Het meeste werk is het voorwerk. Dan staat het een uur in de oven, ondertussen kan je met andere dingen verder gaan. De parelhoen smaakte heerlijk.

Dit is het laatste recept voor 2011. Ik hoop dat jullie genoten hebben van de recepten die dit jaar geplaatst zijn, maar ook van de recepten die er al vanaf 2008 op mijn receptensite staan. Volgend jaar ga ik weer vrolijk verder met het bereiden van recepten.

Ik wens jullie allemaal een goed en gezond 2012 toe. Tot volgend jaar!

voor 4 personen

Ingrediënten:
1 parelhoen van ongeveer 1 kilo
4 aardappelen, geschild en in grote stukken gesneden
4 uien, door de helft gesneden
4-6 sjalotjes
100 gram boter
1 theelepel gerookte paprikapoeder
sap van 1 citroen, snijd de rest klein
4 zwarte peperkorrels
1 takje rozemarijn
wat olie om in te bakken

Voorbereidingstijd: 15-20 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten
Verder nog nodig: braadslee (hij moet op het vuur kunnen), schaaltje om de boter en de paprikapoeder te mengen
Oven voorverwarmen op: 200 graden

Bereiding:
Meng in een schaal de 100 gram boter met de paprikapoeder en zet het even apart.
Schil de aardappels en snijd ze in vieren.
Halveer de uien.
Spoel de parelhoen onder de kraan en dep deze droog (ook in de holte).
Vul de holte met de sjalotjes en de kleingesneden citroen.
Voeg dan de rozemarijn en de zwarte peperkorrels erbij.
Bestrooi de buitenkant van de parelhoen met zout en peper en besmeer de parelhoen in met de boter.
Zet een grote vuurvaste braadslee op hoog vuur en doe er een klont boter en wat olie in.
Laat het heet worden en bak de aardappelen en uien voor ongeveer 5 minuten.
Maak het midden van de braadslee vrij en leg daar de parelhoen.
Zet de braadslee in een voorverwarmde oven voor 60 minuten.
Controleer na 60 minuten of de parelhoen helemaal gaar is, zet hem anders voor nog eens 10 minuten in de oven.
Bedruip de parelhoen regelmatig met het kookvocht.
Als de parelhoen gaar is, haal je hem uit de oven en laat je hem even 5-10 minuten even rusten.
Serveer de parelhoen met gekookte of geroerbakte groenten.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Parelhoen met aardappelen en uien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.