Pão de Queijo (Braziliaanse Kaasbroodjes)

Pão de Queijo (Braziliaanse Kaasbroodjes). Dit recept heb ik van het coeliakie en tarweallergieforum, maar het recept staat ook op het coeliakieforum. Dit recept is niet het originele recept voor Pão de Queijo, maar dit is wel het recept wat ik gebruik.

Voor mij is dit een handig en lekker glutenvrij broodje, want je hebt een broodje inclusief beleg. Altijd handig als je een dagje weg moet. Dan neem ik altijd wat van dit soort broodjes mee en eigenlijk ook niet meer dan 2 want je zit snel vol. Omdat ik met een lactose-intolerantie zit gebruik ik extra belegen kaas. Daardoor is het broodje wel iets droger dan als je jonge kaas zou gebruiken. Jonge kaas bevat wel lactose, maar harde Hollandse gele kazen zijn vanaf belegen tot en met de oude kazen lactosevrij. Ik doe er vaak nog bosuitjes en een eetlepel sambal bij en soms nog meer.
Het mooie van dit broodje is dat je het koud kan eten en als je het 10 tot 20 seconden in de magnetron doet, het heerlijk warm en smeuïg is.

Ingrediënten:
400 gram tapiocameel
400 gram geraspte extra belegen of oude kaas (als je geen lactose-intolerantie hebt, dan gebruik je gewoon jonge kaas)
4 eieren (als je extra belegen of oude kaas gebruikt, kan je beter een ei extra gebruiken)
74 ml olijfolie (om en nabij)
110 ml melk (als je geen lactose-intolerantie hebt) of rijstemelk/kokosmelk/sojamelk
20 gram bakpoeder

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Rusttijd deeg: minstens een uur
Bereidingstijd: 20-25 minuten
Bereidingstijd snackballetjes: 15-20 minuten (controleer na 15 minuten hoever ze zijn)
Verder nog nodig: bakplaat, aluminiumschaaltjes of papieren muffinvormpjes
Oven voorverwarmen: 250 graden

Bereiding:
Meng alles goed door elkaar heen en laat het minste een uurtje in de koelkast rusten.
Draai er dan balletjes of grote ballen van en bak ze 25 minuten in een voorverwarmde oven op 250 graden. Even af laten koelen en eet smakelijk.

Voorbeelden extra ingrediënten:
1 eetlepel sambal of 1 theelepel chilipoeder als je van scherp houdt.
4-6 bosuitjes, in kleine stukjes gesneden
4-5 gedroogde tomaten, in kleine stukjes gesneden
zwarte of groene olijven
Zo kan ik trouwens wel doorgaan, want er kan van alles in. Gebruik dus je fantasie. 😉

Tips:
Deze broodjes kan je heel goed in de vriezer bewaren. Haal ze een uurtje voordat je ze wilt eten uit de vriezer en zet ze 10 tot 20 seconden in de magnetron en je hebt een heerlijk warm broodje.

Draai er kleine balletjes van en je hebt snackballetjes. Handig bij feestjes en andere traktaties.

Tapiocameel kan je kopen bij de Turkse en Chinese toko’s. Als je het echt niet kan vinden, dan kan je dit ook gewoon met glutenvrije bloem maken. De smaak is dan wel iets anders.

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Pão de Queijo (Braziliaanse Kaasbroodjes)

  1. Ik heb de broodjes vanochtend gemaakt. Ik had niet verwacht dat ze zo lekker zouden zijn. Dit is het eerste glutenvrije recept dat ik echt lekker vindt, en tevens ook het eerste recept dat ik van deze site heb geprobeerd, ik ga zeker meer recepten proberen!

    Toen ik het deeg had gemaakt was het erg vloeibaar en ik dacht: hoe kun je hier balletjes van maken? Na een uurtje in de koelkast was het een mooi stevig “deeg” geworden. De balletjes worden wel wat groter in de oven dus volgende keer zet ik ze meer uit elkaar. Ik vind de broodje nog lekkerder als ze helemaal koud zijn geworden, alhoewel ze warm uit de oven ook heerlijk zijn! Ze hebben echt de structuur van brood!! ik heb een deel ingevroren en ben beniewd hoe ze uit de vriezer smaken.

    Bedankt voor dit heerlijke recept!

    1. Graag gedaan. Wij zijn ook erg dol op deze broodjes. Ze zijn als ze ontdooit zijn ook goed te eten. Wil je ze toch warm eten, dan hoeven ze maar 10-15 seconden in de magnetron opgewarmd te worden.

  2. Lang geleden dat ik ze gemaakt hebt, helemaal vergeten dat ze bestonden. Maar oooh wat zijn ze lekker, dus het wordt tijd om ze weer te maken. Bedankt voor het idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.