Ovenschotel met pompoen en spitskool

Dit keer een slowcooker recept. Veel handelingen en het duurt lang, maar je krijgt er wel een overheerlijk recept voor terug. Het is een ideaal recept voor een groot gezin. Wij hebben met z’n tweeën vijf dagen van gegeten. We hadden het groentemengsel twee keer in de ovenschaal gemaakt. Een keer met rijst en dat smaakte trouwens ook erg lekker (wel zonder het bladerdeeg) en met aardappelpuree (nu wel met bladerdeeg). Beide versies smaken erg goed. Ik heb alleen een foto gemaakt met bladerdeeg. Je ziet trouwens op de foto ook paar kerstboompje en paar hulstblaadjes, om maar een idee te geven voor bijvoorbeeld kerst. 😉 Links op de foto zoals het uit de oven komt en rechts op de foto zoals het eruit ziet als je opgeschept hebt.

voor 8-10 personen

Ingrediënten:
1 spitskool, in repen gesneden
1 pompoen, in grote blokken gesneden
4 rode uien, in 8 kwartjes gesneden
250 gram kastanjechampignons, in vieren gesneden
1 rode chilipeper, ontzaad en in plakjes gesneden
4 grote tomaten, in stukjes gesneden
1 bleekselderij stengel, in de lengte doorgesneden en in plakjes gesneden
1 blik van 375 gram bruinen linzen, uitgelekt (wel 4 eetlepels vocht bewaren in een schaaltje)
1 kilo aardappelen, geschild en gaar gekookt
olie om in te bakken
2 pakken glutenvrij bladerdeeg van het merk Schar of een ander merk glutenvrij bladerdeeg

Kruiden ingrediënten:
1-2 theelepel dragonkruid
1-2 theelepel bonenkruid
1-2 theelepel tijm
1 theelepel rozemarijn
1-2 theelepel zoete paprikapoeder
1 theelepel nootmuskaat
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
scheutje rode balsamicoazijn
scheutje tamarinde sojasaus (glutenvrij van het merk Lima)
1 liter heet water + 4 blokjes groentebouillon
flinke kneep tomatenketchup
flinke scheut rode wijn
2-3 scheppen suiker of honing
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
1 eetlepel verse citroensap

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 4 uur in de slowcooker of 2½-3 uur in de braadpan/hapjespan
Verder nog nodig: braadpan, slowcooker, zeef, grote ovenschaal, schaaltje, kwastje
Oven voorverwarmen op: 220 graden

Bereiding:
Zet de slowcooker aan op stand I zodat het kan opwarmen.
Doe wat olie in de braadpan en roerbak hierin de ui en de rode chilipeper voor 5 minuten.
Schep de ui en chilipeper na de 5 minuten over in de slowcooker.
Doe weer wat olie in de braadpan en roerbak hierin de champignons totdat ze goudbruin beginnen
te worden en schep ze dan over in de slowcooker.
Roerbak de spitskoolreepjes in de braadpan voor 8 minuten en schep ze over in de slowcooker.
Roerbak de pompoenblokken voor 5 minuten en schep ze over in de slowcooker.
Schep nu alles even goed door elkaar in de slowcooker.
Kook 1 liter water en los hier de bouillonblokjes in op.
Giet de bouillon over in de braadpan, de 4 eetlepels linzenwater plus de tamarinde en voeg alle kruiden en suiker (behalve de zout) toe en breng dit aan de kook.
Open het blik linzen en schep er 4 eetlepels vocht in een schaaltje.
Spoel de linzen in een vergiet schoon onder de koude kraan (het mag niet meer schuimen).
Doe de linzen bij de bouillon en breng het aan de kook.
Giet de bouillon met alle kruiden over in de slowcooker.
Voeg nu de balsamicoazijn, citroensap en rode wijn er bij.
Voeg als laatste de bleekselderij en de tomatenblokjes toe en schep alles even goed doorelkaar.
Leg de deksel op de slowcooker en zet hem op stand II en stel de slowcooker voor 4 uur in.
Kook ondertussen de aardappelen gaar en maak er aardappelpuree van.
Na 4 uur proef je het en maak je het af met wat zout en peper.

Ovenbereiding:
Smeer een grote ovenschaal in met boter en schep eerst een dikke laag aardappelpuree en dan de pompoen en spitskoolmengsel.
Rol het glutenvrije bladerdeeg uit, net zo groot als de ovenschaal.
Leg het bladerdeeg over de ovenschaal en druk hem vast aan de rand van de ovenschaal.
Breek een ei in een schaaltje en klopt het los.
Smeer nu met een kwastje het ei over de bladerdeeg.
Prik hier en daar een gaatje met een satéstokje, zodat er lucht kan ontsnappen.
Je kunt eventueel met wat extra bladerdeeg paar (kerst of een ander) figuurtjes maken (zie foto).
Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven voor 40 minuten (de tijd die nodig is voor het bladerdeeg).
Als het bladerdeeg aan een kant te donker wordt, dek hem dan wat af met aluminiumfolie.
Haal hem na 40 minuten uit de oven en laat hem iets afkoelen.
Bron: eigen recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.