Ovenschotel met gehakt en diverse groenten

Ovenschotel met gehakt en diverse groenten is een simpel recept om te maken. Samen met de kruiden heb je een overheerlijke maaltijd op tafel staan.

Ik heb dit recept twee keer gemaakt: eentje met rundergehakt en eentje met Vivera plant kruimgehakt (klik). Dat laatste is dan voor mijn man omdat hij vegetariër is.

Als ik zo de ingrediënten bij het Vivera plant kruimgehakt zie, dan zou dit ook nog geschikt kunnen zijn voor mensen met coeliakie die niet gevoelig reageren op maltodextrine.
Omdat hier niet bij staat waar dit van gemaakt is, weet ik ook niet of dit vegetarische gehakt geschikt is voor mensen met een tarwe-allergie en de ‘gevoelige’ coeliaken.

Het bereiden van dit recept is wel veel werk (het is maar dat je dat weet 😉 ).
Je hebt veel snijwerk, maar als alles gesneden is dan is dit recept toch snel gemaakt.
Een tip: kook de aardappelen al vast gaar tijdens het snijwerk. Dat scheelt tijd.

Let op: Omdat de Vivera plant kruimgehakt weinig vocht/vet afgeeft en nogal droog is, is het aan te raden om 1 kopje water extra toe te voegen. Anders brand het kruimgehakt aan.
Dit is bij het rundergehakt niet nodig, want het rundergehakt laat genoeg vocht/vet los.

Wij hebben heerlijk gegeten en vinden dit recept voor herhaling vatbaar.

Dit recept is glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs als ze vegetarische gehakt gebruiken en veganisten als ze het ei weglaten en veganistische boter gebruiken.

voor 4 personen

Ingrediënten:
1 spitskool, in kleine stukjes gesneden
1 grote ui, grof gesnipperd
250 gram (kastanje)champignons, in vieren gesneden
500 gram rundergehakt of vegetarische gehakt of een ander soort gehakt
5 middelgrote aardappel
1 ei
1 eetlepel boter of margarine en wat extra stukjes voorop de aardappelpuree (Züger en Milner roomboter zijn lactosevrij, Wajang magarine is lactosevrij)
1 eetlepel lactosevrije melk of gewone melk of sojamelk
1½ volle theelepel garam masala kruidenmix (klik)
1½ volle theelepel kurkumapoeder
½-1 eetlepel sambal oelek
2 eetlepels glutenvrije ketjap
een flinke kneep tomatenketchup
versgemalen zwarte peper
¼ theelepel (of minder) gemalen nootmuskaat
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Verder nog nodig: diepe ronde ovenschaal, kookpan voor de aardappelen, stamper, hapjespan of braadpan
Oven voorverwarmen op: 200 graden (heteluchtoven)

Bereiding aardappelpuree:
Kook de aardappelen gaar.
Giet ze af en stamp de aardappelen fijn.
Voeg het ei, de eetlepel boter, lactosevrije melk, wat (vers) gemalen nootmuskaat, versgemalen zwarte peper en zout naar smaak erbij en meng alles goed door elkaar.
Zet de aardappelpuree apart.

Bereiding gehakt en groenten:
Snijd de spitskool in stukken (eerst repen snijden en dan in stukjes snijden).
Snijd de champignons in vieren of als ze heel erg groot zijn, in zessen.
Snipper de ui grof.
Pak de hapjespan of braadpan en bak het gehakt aan.
Als het gehakt rul is voeg je de spitskool, champignons en ui erbij en roerbak je alles 5 minuten (als je het Vivera kruimgehakt gebruikt, 1 kopje water).
Voeg nu de droge kruiden erij en meng alles goed doorelkaar.
Voeg nu de sambal, tomatenketchup en de glutenvrije ketjap erbij en meng alles goed doorelkaar.
Laat het nu 5 minuten zachtjes staan pruttelen.
Pak de ovenschaal en smeer deze in met boter.
Schep het gehakt/groentenmengsel over in de ovenschaal.
Schep de aardappelpuree op het gehakt/groentemengsel en spreid dat egaal over het gehakt/groentemengsel.
Strooi er nog wat versgemalen zwarte peper en zout naar smaak over.
Leg als laatste hier en daar een dotje boter/magarine.
Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven voor 30 minuten.
Haal de ovenschaal na 30 minuten uit de oven en laat het even paar minuten afkoelen.
Verdeel het ovengerecht over de borden en serveer het direct.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.