Let op: dit recept is niet lactosevrij.
Ovenschotel met aubergine is een recept ui Syrië.
Het is een zeer bewerkelijk recept (het is maar dat jullie het weten). Ik kwam er pas achter toen ik al bezig was. Tja, om dan maar te stoppen is ook zonde want alles was al gesneden.
Gelukkig smaakt dit recept wel heel erg lekker, dus wat dat betreft is het de moeite waard. Alleen moet je er wel de tijd voor nemen.
Veel werk, maar wel een heerlijke én gezonde maaltijd op de tafel.
Op de foto zie je dat ik dit gegeten heb met runderworstjes, dit was mijn keuze.
Je kunt de ovenschotel ook met gekookte rijst/pasta/aardappelen of met patat/gebakken aardappelschijfjes eten.
Voor de rest niets meer te vertellen over dit recept.
Dit recept is glutenvrij, graanvrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs.
Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs of disolact of de lactasecapsules van Kruidvat. Dit recept en kerutabs/disolact/lactasecapsule Kruidvat zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.
voor 4-6 personen
Ingrediënten:
2 aubergines, in de breedte dunne plakken gesneden
6 tomaten, in plakjes gesneden
2 eieren, losgeklopt
1 eetlepel lactosevrije melk
1 pak halloumikaas, geraspt of als je niet van halloumi houdt, paneerkaas
gehakte verse peterselie
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
Ingrediënten saus:
1 ei, losgeklopt
1 kleine ui, geraspt
½ theelepel gedroogde marjolein
2 eetlepels tomatenpuree
3 eetlepels water
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 50-60 minuten
Verder nog nodig: grote rechthoekige ovenschotel, 2 schalen, koekenpan, keukenpapier
Oven voorverwarmen op: 180 (heteluchtoven)
Bereiding:
Verhit wat olie in een koekenpan.
Pak de schaal en klop hierin de eieren met de melk en peper en zout naar smaak.
Dop hierin de plakjes aubergine en bak deze in de koekenpan tot beiden kanten goudbruin gekleurd zijn.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Leg de helft van de aubergineplakjes in een ingevette ovenschaal en leg hierop een laag
tomatenplakjes.
Strooi wat geraspte halloumikaas en wat versgehakte peterselie er oven.
Herhaal dit totdat de aubergine en tomatenplakjes, halloumi en peterselie op zijn.
Meng nu alle ingrediënten voor de saus in een schaal en voeg er water bij totdat je een gladde saus hebt.
Giet de saus over de schotel.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven voor 30 minuten.
Verwijderd dan de aluminiumfolie en bak de het gerecht voor nog eens 15 minuten tot de bovenkant goudbruin is gekleurd.
Haal de ovenschaal uit de oven en laat het 5-10 minuten afkoelen.
Serveer dit gerecht met gekookte rijst/aardappelen of pasta of met wat patat of gebakken aardappelschijfjes.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl
Het lijkt me heerlijk!
Je kunt trouwens ook de melk vervangen door water. Dat doe ik met omeletten en zelfs met pannenkoeken, gewoon water in plaats van melk.
Dank je en ja, dat klopt Judy. Dat doe ik ook vaak.