Notenvruchtenkoek

Dit is een redelijk gezonde snack. Redelijk, want er zit wel veel suiker in. Vanwege de hoeveelheid suiker die er in zit, zit er ook een theelepel zout in. Dat vangt de zoete smaak ietsjes op. De notenvruchtenkoek smaakt goed. Het is een goede hongerstiller en een goede energiereep. De soorten noten en vruchten kan je naar eigen smaak aanpassen. Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
500 gram witte basterdsuiker
150 ml water
⅛ theelepel witte wijnazijn
75 gram blanke amandelen
50 gram pecannoten
50 gram amandelschaafsels
50 gram gepelde hazelnoten
75 gram pinda’s
100 gram rozijnen
30 gram gewelde gedroogde abrikozen , fijngehakt
25 gram dadels zonder pit, fijngehakt
55 gram pijnboompitjes
½ – 1 theelepel zout
olie om in te vetten

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 25-30 minuten
Verder nog nodig: 1 ovenschaal van ongeveer 30 bij 23 cm, bakpapier, steelpan, kom, spatel, ovenwanten, trommel

Bereiding:
Doe de suiker samen met het water en de azijn in een steelpan en zet deze op een matig hoog vuur.
Roer tot alle suiker is opgelost.
Breng de vloeistof aan de kook en laat alles zonder te roeren 20-25 minuten doorkoken totdat de het suikermengsel amberkleurig is geworden.
Vet intussen een bakvorm van ongeveer 30 bij 23 cm goed in en doe hetzelfde met een groot keukenmes.
Zet beiden opzij.
Hak de abrikozen en dadels fijn.
Meng de noten en de vruchten door elkaar in een kom.
Roer de vruchten en de noten door de amberkleurige suikermengsel en giet de massa onmiddellijk in het ingevette bakblik.
Werk heel snel en spreid de massa met een natte spatel gelijkmatig over het blik uit.
Mocht dat niet meer lukken, neem dan een stuk bakpapier en leg dat er op en druk met de ovenwanten aan de massa in het bakblik.
Laat de notenvruchtenkoek een paar minuten opstijven tot hij hard genoeg is om te snijden.
Keer de notenvruchtenkoek om op ingevette bakpapier en snijd er met het ingevette keukenmes grote vierkante stukken van.
Laat ze afkoelen tot ze bros zijn en bewaar ze hooguit een week in trommel.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.