Noten-pittenbrood

Omdat wij coeliaken ook wel eens lekker brood willen hebben met bijvoorbeeld noten enz., heb ik het noten-pittenbrood (klik) uit het kookboek Glutenvrij Bakboek eens uitgeprobeerd. Zit heel veel in qua ingrediënten. Je moet echt eerst alles klaar zetten en dan pas gaan mengen. Dan weet je zeker dat je niets mist. Het recept is heel erg makkelijk te maken. Eerst meng je alle droge ingrediënten door elkaar en in een aparte schaal de natte onderdelen. Dat laatste voeg je bij de droge ingrediënten en dan goed mengen met je handen en klaar is het. Vervolgens maak je een diameter van 20 cm en dit leg je op een bakblik of je doet het in appeltaartvorm van 20 cm. Er zit trouwens geen olie of boter in, wel een ei. De smaak is helaas niet echt om te gillen, maar het is dan ook glutenvrij brood. Ik had er eigenlijk meer van verwacht qua smaak. Jammer.

voor 8 stukken of 8 bolletjes

Ingrediënten:
400 gram volkoren rijstemeel, plus extra voor het bestuiven
25 gram rijstzemelen of haverzemelen
2 eetlepels melkpoeder van halfvolle melk of amandelmelkpoeder
½ theelepel zuiveringszout (te koop bij de drogist en apotheek)
1 theelepel bakpoeder
½ – 1 theelepel zout
1 theelepel xanthaangom
snufje fijne tafelsuiker
50 gram gemengde pitten, zoals zonnebloem- en pompoenpitten
50 gram hazelnoten, geroosterd, grof gehakt
1 ei, licht geklopt
300 ml kokosmelk
een half uitgeperste citroen

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Verder nog nodig: bakplaat met bakpapier
Oven voorverwarmen: 200 graden

Bereiding:
Doe alle droge ingrediënten, inclusief de hazelnoten, in een grote kom en meng ze.
Meng in een andere kom het ei en de kokosmelk en het sap van een halve citroen en roer ze daarna
door de droge ingrediënten.
Leg het deel op een met rijstemeel bestoven oppervlak en vorm er een schijf met een doorsnede van 20 cm.
Geef met een mes 8 delen aan, leg het deeg op een bakplaat en bestuif het met wat extra rijstemeel.
Bak het brood in een voorverwarmde oven op de hoogste stand 10 minuten en daarna op 200 graden nog 15 minuten, tot het brood goudbruin is en hol klinkt als u erop klopt.
Haal het uit de oven en laat het afkoelen op een rooster.
Bron: Glutenvrij Bakboek

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.