Nieuwe recepten

Roomkaas met daslook

Ik heb op mijn balkon een plantenbak staan met daslook. Ik heb daar wat bladeren van geplukt en verwerkt in roomkaas.

Wat is daslook? Op wikipedia (klik) kan je de uitgebreide uitleg lezen wat daslook precies is.

Daslook kan je dus eten en de smaakt is lichtelijk knoflook. Daarom is het ideaal om deze te gebruiken in bijvoorbeeld roomkaas of om kruidenboter te maken.
Een ander idee is om wat gesneden daslook in olie te doen en deze als olie gebruiken op een salade of bij het roerbakken.

Dit recept is eivrij, glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs.

broodje roomkaas met daslook Continue reading “Roomkaas met daslook”

Gehaktbrood uit de slowcooker

Omdat ik echt een fan ben van mijn slowcookers en daarom ook van alles wil uitproberen, heb ik nu ook gehaktbrood in de slowcooker gemaakt.

Het gehaktbroodrecept is gelukt. Hij smaakt niet flauw en ook niet pittig, gezien de hoeveel pittige kruiden en sambal die er in zitten. Hij is precies goed.

Ik heb het gehaktbrood in plakjes gesneden met een broodsnijmachine (waar je ook goed vlees mee kan snijden), zodat ik dit als vleeswaren op mijn brood kan eten.

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij en notenvrij.

Tip: Mochten jullie nog geen slowcooker hebben en van plan zijn om er wel eentje te kopen, koop dan een slowcooker met een timer. Het voordeel van een slowcooker met een timer, is dat je hem kan instellen op zoveel minuten/uren en je hebt er geen omkijken naar. Na de 4,5 uur springt de slowcooker automatisch op ‘warm houden’. Je eten blijft dan warm, maar verpieterd niet. Echt een ideaal apparaat om mee te koken.

Continue reading “Gehaktbrood uit de slowcooker”

Quorn suddergerecht

Dit recept is de vegetarische versie van het recept met kippenvlees (klik).

Het recept is aangepast op paar enkele ingrediënten. Uiteraard is het kippenvlees vervangen door de vegetarische quornblokjes en de oestersaus is ook weggelaten. Voor de rest is het recept bijna precies hetzelfde met kippenvlees of kalkoenvlees.

Dit recept is graanvrij, glutenvrij, eivrij, notenvrij, lactosevrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Continue reading “Quorn suddergerecht”

Kippen- of kalkoenvlees suddergerecht

Dit is een recept wat ik eigenlijk meer uit luiheid had gemaakt. Gewoon verschillende groenten gepakt en wat kruiden. Wat olie in de pan en mengen maar.

Omdat ik bij dit recept geen rekening hoefde te houden met mijn man en omdat dit een recept met vlees is, kon ik het ook lekker scherp maken. Precies zoals ik het lekker vind.
Het grote stuk vlees heb ik op het groentemengsel neergelegd en op een laag vuurtje gaar laten worden.

Inmiddels heb ik dit recept al twee keer gemaakt. Helaas had ik van de eerste keer geen foto gemaakt, want ik had het gare kippenvlees met twee vorken losgetrokken.
Op de onderstaande foto heb ik het kippenvlees in grotere stukken gesneden.

Omdat ik tegen mijn man zei dat dit recept wel erg lekker is, vroeg mijn man of ik het ook vegetarisch met quornblokjes kon maken. Dat heb ik uiteraard gedaan.
Hier is het vegetarische quorn sudderrecept (klik) van dit recept.

Dit recept is glutenvrij, eivrij, notenvrij, graanvrij en lactosevrij.

Continue reading “Kippen- of kalkoenvlees suddergerecht”

Groente-pompoensoep

We hadden paar weken terug een pompoen gekocht om daar een nieuw recept mee te maken. Na iets van 4 weken in de koelkast liggen, had ik besloten om maar gewoon een soep te maken. Ik had geen zin meer om er iets anders mee te maken.

Het is een groente-pompoensoep geworden, boordevol groenten en kruiden. De soep heeft ons heel erg goed gesmaakt.

Dit recept is glutenvrij, graanvrij, eivrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten (als ze de kaas weglaten).

Continue reading “Groente-pompoensoep”

Risotto met ui, champignons, tomaatjes en geraspte kaas

Risotto met ui, champignons, tomaatjes en geraspte kaas is een overheerlijk recept.
Alleen is het wel een recept waar je ruim de tijd voor moet nemen, want het is veel werk. Het vele werk zit hem in het roerwerk. Van het begin tot het einde moet je namelijk blijven roeren.

Daarom is het heel erg belangrijk dat je vooraf alle groenten gesneden hebt en klaar hebt staan. Dat geldt ook voor de bouillon, de witte wijn en de geraspte kaas.
Zorg dat deze klaar staan.

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, notenvrij, eivrij, vegetarisch.

Continue reading “Risotto met ui, champignons, tomaatjes en geraspte kaas”

Glutenvrije appelcake maken in een omnia oven

Wij hebben een half jaar terug een Omnia oven gekocht. Dit is net als de ouderwetse wonderpan ook geschikt om op een petroleum kookstelletje te gebruiken. Maar ook ideaal als je gaat kamperen in een tent of in een camper of wat dan ook.

Wij koken inmiddels al jaren op een inductiekookplaat. Als onze oven stuk gaat of de stroom langdurig uitvalt, dan wil ik ook nog een glutenvrije brood of cake kunnen bakken.

Ik heb al meer dan veertig jaar een kleine petroleum kookstelletje in huis, maar daar had ik geen geschikte pan om brood en/of cake op te kunnen bakken. Op internet kwam ik de Omnia oven tegen en dat leek me de oplossing. Uiteindelijk heb ik er eentje gekocht plus ook zo gaskookplaatje (is ook handig naast het petroleum kookstelletje) en voor onderweg.

Dit was de eerste poging met een cake. De cake was gelukt. Hij was wel ietsje verbrand aan de rand. Gelukkig kon ik dat gewoon wegsnijden. De cake smaakte goed en niet verbrand. Hij smaakte ook niet zo zoet.

Ik had 1 appel gebruik, de volgende keer ga ik 2 appels gebruiken en de volgende keer ga ik een glutenvrije brood bakken, wordt vervolgd.

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij (als je b.v. wajang magarine gebruikt) en is geschikt voor vegetariërs.

Glutenvrije appelcake, gemaakt in de Omnia oven Continue reading “Glutenvrije appelcake maken in een omnia oven”

Glutenvrije Lebkuchenkoeken

Vroeger kocht ik altijd glutenvrije lebkuchenkoeken bij de reform. Deze koeken zijn eigenlijk redelijk aan de prijs.

Daarom heb ik maar zelf glutenvrije lebkuchenkoeken gemaakt. Met één verschil: ze zijn niet in chocolade gedoopt. Ze zijn ook iets anders dan de gekochte lebkuchenkoeken (veel groter). Het recept was gelukt en de eigengemaakte lebkuchenkoeken smaakte ons erg goed.

De koeken zijn gekruid en zacht van binnen. Ze kruimelen ook niet heel erg. Dit recept is zeker voor herhaling vatbaar. Mijn man zei al: ‘deze koeken smaken te lekker’.

De lebkuchenkoeken zijn glutenvrij, lactosevrij en zijn geschikt voor vegetariërs.

Continue reading “Glutenvrije Lebkuchenkoeken”

Zoete aardappelgerecht met champignons, doperwten, bosuitjes en tandoorikruiden

Zoete aardappelgerecht met champignons, doperwten, bosuitjes en tandoorikruiden is een vegetarisch recept.

Samen met de tandoori-masala kruidenmix is het een soort van pseudo Indiaasrecept geworden.
Wij hebben dit recept inmiddels al meerdere keren gegeten en we vinden het heerlijk smaken.

Het recept is redelijk snel te maken. De meeste tijd ben je kwijt aan het snijden van de zoete aardappelen, bosuitjes en de kastanjechampignons. Als dit allemaal gesneden is, dan is het recept binnen 35 minuten klaar.

Dit recept is glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs. Veganisten kunnen het ei weglaten en eventueel wat gekookte kikkererwten erbij voegen.

Continue reading “Zoete aardappelgerecht met champignons, doperwten, bosuitjes en tandoorikruiden”

Mousseline citroenbotercrème

Dit is een stevige, gladde crème au beurre die zelf warm vormvast is. Deze crème wordt als tusssenlaag gebruikt bij diverse taarten. Breng het mengsel voor gebruik op kamertemperatuur, zodat je de crème makkelijk over de taartlaag kan uitsmeren.

Ik maak dit recept gewoon met ongezouten roomboter. De hoeveelheid lactose die hier in zit verdraag ik. Er is ook lactosevrije roomboter te koop van het merk MinusL. Helaas kan ik deze nergens in een of ander winkel of reform vinden om te kopen.

Of dit recept ook met lactosevrije- en glutenvrije magarine (b.v. het merk Wajang) gemaakt kan worden weet ik niet. Margarine heeft een andere structuur dan roomboter qua ingrediënten.

Dit recept is glutenvrij, graanvrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs.

Continue reading “Mousseline citroenbotercrème”