Nieuwe recepten

Stoofpot met kidneybonen met diverse groenten

De slowcooker is een ideaal apparaat om te gebruiken als je geen tijd hebt om in de keuken te staan. Je snijdt alles van te voren en dan bak je enkele ingrediënten even op in de koekenpan (maar dat hoeft eigenlijk ook niet echt) en dan doe je alles in de slowcooker. Vervolgens roer je alles even goed doorelkaar en je zet de slowcooker aan.

Je hebt er geen omkijken naar. Op de dagen dat ik naar les ga, gebruik ik dus de slowcooker. Gemak dient de mens.

Ik had nog een blik kidneybonen in de voorraadkast staan maar omdat ik niet echt van peulvruchten houd, blijft dat eigenlijk altijd staan. Dit blik dus ook. Hij stond al meer dan een jaar in de voorraadkast.

Het was dus nu echt tijd om er een keertje een bonengerecht mee te maken.
Samen met de glutenvrije Risoni (dat had ik ook nog nooit gebruikt) is het een vegetarische stoofpot met kidneybonen met diverse groenten geworden. Een simpel gerecht om te maken en heerlijk om op te eten.

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten als ze geen geraspte kaas gebruiken.

Continue reading “Stoofpot met kidneybonen met diverse groenten”

Griekse vegetarische rijstschotel

Ik had een keertje veel rijst gekookt voor nasi. Er bleef dus rijst over.
Dat gaf mij weer de gelegenheid om een nieuw recept te bedenken en een tijdje geleden had ik gyroskruidenmix gemaakt, maar ik had daar nog geen recept meegemaakt.

Dat heb ik dan nu wel gedaan. Het is een Griekse vegetarische rijstschotel geworden.
Dit is een simpel gerecht met heerlijke smaken.
Wij gaan dit vaker eten, want het heeft ons goed gesmaakt.

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, notenvrij en vegetarisch.

Veganisten kunnen dit ook eten als ze de cremè frâiche vervangen door sojaroom en het ei weglaten.
Heb je geen lactoseintolerantie gebruik dan gewone crème fraîche met lactose.

Continue reading “Griekse vegetarische rijstschotel”

Glutenvrije kibbeling

Glutenvrije kibbeling is heel erg makkelijk om zelf te maken.
Ik had al eerder een kibbeling kruidenmix gemaakt en natuurlijk ook direct glutenvrije kibbeling gebakken. Ze zijn gelukt en smaken werkelijk erg lekker.

Eigenlijk heb ik ook maar weinig te vertellen over dit recept. Het is makkelijk om te maken en ze smaken heerlijk. Alleen stink je keuken wel naar vis, maar dat is natuurlijk logisch. 😉

Dit recept is gutenvrij, lactosevrij en notenvrij.

Continue reading “Glutenvrije kibbeling”

Kibbeling kruidenmix

Kibbeling maken kan je natuurlijk doen met een kant en klare (glutenvrije) kibbeling kruidenmix, maar je kunt ook zelf een kruidenmix naar eigen smaak maken.
Dit is mijn kruidenmix om kibbeling te maken.

Als je de vis gaat kruiden met dit kruidenmix, vergeet dan niet om ook wat zout over het vlees te strooien.
Ik maak bewust kruidenmixen zonder zout, omdat zout altijd naar smaak toegevoegd moet worden. In de kant en klaren kruidenmixen met zout zit vaak te veel zout in.

Dit recept is glutenvrij, graanvrij, eivrij, lactosevrij en notenvrij.

Continue reading “Kibbeling kruidenmix”

Kalkoensoep

Wij moeten nu echt de vriezer leeg maken, want de vriezer is 34 jaar en dat merken we.
De laatste keer dat we hem hadden ontdooit, was hij binnen een week weer compleet met dikke lagen ijs bedekt. Dus nu moet het echt. Dat wil zeggen: er mag niets meer in de vriezer gelegd worden.

Er lag dus een pak kalkoenfilet in de vriezer en daar heb ik kalkoensoep mee gemaakt. Behalve de kalkoenfilet hadden we ook een zak met eigengesneden soepgroenten liggen. Deze heb ik dan ook gebruikt.

De kalkoensoep heb ik trouwens gemaakt voor de dagen dat als we geen zin hebben om te koken (ik had al eerder groentesoep voor mijn man gemaakt). Dus ging de kalkoensoep terug in de vriezer (schiet zo natuurlijk niet echt op zo).
Overigens is de soep het enige die direct wordt overgeplaatst naar de nieuwe vriezer als deze in werking wordt genomen.

Omdat de kalkoensoep terug in de vriezer ging, heb ik ook geen glutenvrije vermicelli of rijstnoedels gebruikt. Dit voeg ik liever bij de soep als ik de soep opwarm.
De soep smaakt overigens heerlijk, ook zonder glutenvrije vermicelli of rijstnoedels.

Dit recept is glutenvrij, graanvrij (als je geen vermicelli of rijstnoedels gebruikt), eivrij, lactosevrij en notenvrij.

Continue reading “Kalkoensoep”

Teff-tijgernootkoekjes met chocolade, kokos en cashewnoten

Ik had al eerder geschreven dat ik geen fan ben van teffmeel. Ik vind dat het een te sterke smaak heeft. Ik had alleen nog teffmeel over en om er toch iets lekkers van te maken, heb ik er maar koekjes mee gebakken.

Samen met tijgernootmeel, want dat is zoet meel. Daarom hoef je ook niet echt heel veel suiker in het recept te gebruiken.
Dat alles gecombineerd met chocolade, kokosvlokken en cashewnoten heb je een heerlijk koekje wat trouwens ook nog goed vult.
De koekjes smaken dan ook lekker.

Dit recept is glutenvrij en is geschikt voor vegetariërs.

Continue reading “Teff-tijgernootkoekjes met chocolade, kokos en cashewnoten”

Gyros kruidenmix

Gyros (Grieks: γύρος, jíros) is een traditioneel Grieks (fastfood)gerecht bestaande uit aan een spies met gegrild vlees. Het vlees wordt in reepjes gesneden. Het vlees moet natuurlijk goed gekruid worden want anders is het niet lekker en daar is dit recept geschikt voor.

Als je het vlees gaat kruiden met dit kruidenmix, vergeet dan niet om ook wat zout over het vlees te strooien.
Ik maak bewust kruidenmixen zonder zout, omdat zout altijd naar smaak toegevoegd moet worden. In de kant en klaren kruidenmixen met zout zit vaak te veel zout in.

Gyros word voornamelijk met plakjes tomaat, ui, aardappel, tzatziki of yoghurt gewikkeld in een pitabroodje gegeten.

Dit recept is glutenvrij, graanvrij, eivrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Continue reading “Gyros kruidenmix”

Klapstuk of Brisket

Klapstuk of Brisket in het Engels is een ouderwets stuk rundervlees.
Klapstuk valt onder de categorie runderstoofvlees. Klapstuk kook je gaar in 4-5 uur en is ideaal om in de slowcooker te maken.

Eigenlijk had ik nog nooit eerder klapstuk gemaakt, maar toen het in de reclame was bij de supermarkt heb ik het gekocht. Tenslotte moet je van alles uitproberen.
Inmiddels heb ik al voor de tweede keer klapstuk gemaakt, want het is werkelijk heel erg lekker van smaak maar ook qua structuur.

Normaal wordt klapstuk gegeten met hutspot of hete bliksem, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon met andere aardappelen/groentemaaltijden eten of met rijst of pasta.

Dit recept is glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, eivrij en notenvrij.

Continue reading “Klapstuk of Brisket”

Glutenvrije granolarepen

Mijn ontbijt bestaat bijna altijd uit lactosevrije yoghurt en wat boekweit ontbijtgranen van Eat&Natural. Erg lekker en voor mij heel erg belangrijk, zonder gedroogde vruchten. Die vis ik er altijd uit, maar met deze hoeft dat niet.
Inmiddels was de ontbijtgranen met boekweit op en ging ik verder met de Ancient ontbijtgranen. Dit was nieuw en ik wilde deze ook uitproberen. Deze smaakt ook goed.

Maar sinds kort kan ik daar niet meer tegen. Ik gaf daar de lactosevrije yoghurt al de schuld van. Maar voordat ik dat zeker wist ging het dat eerst uitproberen.
Eerst nog met de ontbijtgranen en yoghurt: last. De volgende dag alleen de lactosevrije yoghurt zonder ontbijtgranen: last. Het was dus de lactosevrije yoghurt, zei ik simpel.
Dat betekent dat ik moest stoppen met mijn standaard ontbijt. 🙁

Maar omdat ik het pak Ancient granen net open had gemaakt en het zonde is om dit zomaar weg te gooien of aan mijn man te geven, want tenslotte kon ik het ook nog met lactosevrije melk eten. Dat had ik trouwens wel gedaan, maar dat vond ik eigenlijk niet echt lekker. Met yoghurt is het lekkerder.

Daarom heb ik bedacht om er granolarepen van te maken en dat is dit recept geworden.
De repen zijn absoluut niet te zoet. Dat is logisch, want ik heb geen extra suiker toegevoegd. Dus eigenlijk zijn deze repen ook nog gezond.
De repen kruimelen ook niet heel erg veel. Dat is weer handig als je ze mee wilt nemen voor onderweg.

Maar nu komt het: ik kan niet tegen de Ancient granen. Het is dus (toch) niet de lactosevrije yoghurt, maar de Ancient granen van EAT&Natural.
Is dat even een tegenvaller, gelukkig heb ik geen problemen met de boekweitversie.
Voor mijn man een voordeel, want alle repen waren voor hem en hij vindt ze heerlijk smaken.

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij en is geschikt voor vegetariërs.

Continue reading “Glutenvrije granolarepen”

Nieuwjaarsgroet en terugblik 2019

Voor alle bezoekers van mijn site
wens ik een fijne jaarwisseling en de beste wensen en goede gezondheid toe voor 2020.
Maak er iets leuks van en geniet van alle mooie momenten
en leuke dingen die op je weg komen.
En heel veel sterkte als het niet zo goed gaat in 2020.

Terugblik 2019:
Voor het eerst in mijn 11-jarige bestaan van mijn site plaats ik een terugblik. 🙂

Dit jaar heb ik niet zoveel recepten gemaakt zoals in 2018.
Dat was bewust gedaan, want ik wilde ook andere dingen gaan doen.
Dat heb ik ook gedaan, maar omdat dat ik dit privé wil houden vertel ik daar (helaas voor jullie) helemaal niets over.
Wel is het me gelukt om bijna elke week één recept te maken en te publiceren.

Er was dit jaar één noodverzoek om te helpen om een broodje te maken voor iemand die zich aan het FPIES (Food Protein Induced Enterocolitis Syndrome)-dieet (klik) moet houden.
Na paar keer meel mengen, bakken en proeven was het gelukt om een smakelijk broodje (klik) te maken. De eerste reactie op het broodje was goed en het bericht dat haar kind het met smaak op at. Dat is altijd fijn om te horen. Fijn dat dit is opgelost voor haar en haar kind.

Mijn actiefste lezer die op diverse recepten reageerde is Judy (klik). Dank je Judy. 🙂

Dit jaar heb ik totaal 745.874 bezoekers op mijn site mogen ontvangen. Deze bezoekers hebben in totaal 5.014.851 pagina’s bezocht. Helaas werd ik in februari en maart dit jaar ook lastig gevallen door spammers. Dit waren er 131.877 en zij zullen ook de reden geweest zijn dat er zoveel pagina’s bezocht zijn. Ik kreeg zelf een waarschuwing van mijn host dat mijn site teveel bezoekers kreeg (afhankelijk van je pakket is mag je per jaar maar zoveel verkeer op je site krijgen). Maar ja, wat doe je tegen die mensen (behalve je site zo goed als mogelijk is te beschermen tegen spammers, enz.). Niet echt leuk. 🙁

Ik ga niet voor het hele jaar kijken welk recept het meest gezocht werd. Dat is niet te doen, maar voor de maand december doe ik dat wel.
De top 7 van de maand december is (tussen de haakjes staan hoevaak ze deze pagina hebben bezocht):

  1. glutenvrije kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes (386)
  2. kerstkransjes (367)
  3. zoeken (362)
  4. tip en weetjes (338)
  5. Italiaanse champignonroomsaus (277)
  6. glutenvrije Moskovische tulband (241)
  7. glutenvrije oliebollen (232)

Altijd leuk om te zien welke recepten het meest worden gezocht.

Ook is het wel leuk om terug te zien met welke zoekwoorden bezoekers op je site komen.
Ook dit is alleen voor de maand december. De top 19:

  1. gehaktbal glutenvrij;
  2. glutenvrij vegan recept;
  3. taartdeeg glutenvrij;
  4. 20 gram olie is hoeveel boter:
  5. appelflappen cakemeel;
  6. boeuff stroganoff wodka;
  7. broodmaken zonder zuivel;
  8. gluten intolerant kaasfondue;
  9. gluten vrij vegetarisch voorgerecht;
  10. glutenvrij bechamelsaus;
  11. glutenvrij kerstbrood;
  12. glutenvrij krentenbrood bakken;
  13. glutenvrij toetje recept;
  14. glutenvrije appelflappenrecept;
  15. glutenvrije banketbakkersroom;
  16. glutenvrije harde wafels;
  17. glutenvrije hoestdrank;
  18. glutenvrije kniepertjes aan ijzer kleven;
  19. glutenvrije rolletjes.

In december heb ik trouwens ook weer een account aangemaakt op Instagram. Ik zou zeggen, kom eens kijken bij mijn account op Instagram.

En dan het nieuwe jaar. Wat ga ik doen in 2020?

Ik ga gewoon door, maar de frequentie van recepten maken en publiceren kan onregelmatige worden dan in 2019.
De reden is dat ik met andere dingen bezig ben waarbij ik tijd nodig heb en hoe verder ik daarmee bezig ben, zal ik ook steeds meer tijd voor nodig hebben.
Er worden wel recepten gemaakt, bedacht en gepubliceerd, maar de hoeveelheid zal iets minder zijn dan in 2019.

Ik ben altijd bereid om vragen en eventuele noodoproepen zoals dit jaar bijvoorbeeld bij het FPIES-dieet te beantwoorden. Ik kijk dan wel of ik hierbij kan helpen of niet. Ik ben geen diëtiste. Meedenken kan ik altijd en recepten bedenken is mijn hobby, dus dan kan ook wel lukken. Gaat dat niet lukken, dan zeg ik dat ook.

Verder blijf ik meelezen op diverse Nederlandse glutenvrije site/blogs, waarbij mijn favorietse site van Mirjam van Ik ben glutenvrij (klik) is. Zij schrijft inmiddels al 10 jaar over coeliakie en alles wat daar zijdelings mee te maken heeft. Echt een aanrader.
Andere sites die ik kan aanraden zijn de site van Judy (klik) en Inge (klik), maar er zijn meer sites die interessant zijn. Daarvoor verwijs ik jullie naar mijn linkenpagina.

Voor de rest wens ik jullie een schitterend en een gezond 2020 toe en doe wat je leuk vind en doe het nu! Het leven kan zomaar voorbij zijn.

Tot volgend jaar,
Groetjes Renske