Nieuwe recepten

Jarig

Site is jarig:
10 jaar bestaat mijn site inmiddels. In 2008 kreeg ik het idee om een receptensite te beginnen. En dan wel een receptensite specifiek gericht op het glutenvrije en lactosevrije dieet. Want iedereen die voor het eerst te horen krijgt dat hij/zij coeliakie heeft denkt gelijk ‘wat kan of mag ik dan nog wel eten?’. Dat was namelijk ook mijn eerste gedachte toen ik in 2005 te horen kreeg dat ik coeliakie heb. Continue reading “Jarig”

Bosbessenkwarktaart

Bosbessenkwarktaart is bijna hetzelfde als het recept van boekweit bosbessenkwarktaart. Het enige verschil is de bodem en de afwerking. De kwarklaag is precies hetzelfde, maar door een andere bodem en een bovenlaag is het dan toch nog een ander soort taartje geworden. Het idee van dit taartje kwam van het bosbessentaartje van Ikea. Helaas is dit soort taartje niet meer te koop bij Ikea, maar nu heb ik hem dan zelf gemaakt. Althans, bijna want hij smaakt wel iets anders maar het idee klopt aardig.

Door de bosbessenjam op de kwarklaag en door de kwarklaag zelf is dit een taartje geworden wat niet te zoet smaakt en eigenlijk heerlijk fris van smaak is.

Dit taartje is glutenvrij, graanvrij, lactosevrij en is geschikt voor vegetariërs.

Continue reading “Bosbessenkwarktaart”

Boekweit bosbessenkwarktaart

Boekweit bosbessenkwarktaart is een klein rond taartje van 16 cm. Ik had dit papieren bakvormpje als cadeautje gekregen bij mijn bestelling omdat het bestellen niet echt goed ging. Gelukkig werd ik heel erg goed geholpen en vandaag zag ik dat het bestellen weer normaal ging. Dat is heel erg fijn want je kunt leuke producten kopen bij deze webshop.

Verder had ik een maand terug ontdekt dat er lactosevrije magere kwark te koop is bij AH. Uiteraard gekocht en ik heb er dit taartje mee gemaakt.
Het is een simpel taartje geworden. De boekweitbodem is echt aanwezig qua smaak (dit is dus echt een recept voor de liefhebbers van boekweitmeel), maar samen met de kwarklaag is dit een goede combinatie geworden. Ben je geen liefhebben van boekweitmeel, gebruik dan het meelsoort wat je lekker vindt.

Tip: Wil je dit recept ook maken, maar dan voor een grotere taart. Verdubbel dan gewoon alle ingrediënten.
Dit taartje heeft me op een ander taartidee (klik) gezet, dat ga ik binnenkort ook maken.

Dit recept is glutenvrij, graanvrij (boekweit is een zaadje), lactosevrij en is geschikt voor vegetariërs.

Continue reading “Boekweit bosbessenkwarktaart”

Melk chocolade fudge

Let op: Dit recept is niet lactosevrij

Melk chocolade fudge is het tweede recept wat gelukt is. Ik had eerder bij het recept van pure chocolade fudge geschreven dat bij de eerdere recepten mislukt was.
Omdat ik fudge nu in de slowcooker maak, lukt het eigenlijk altijd.

Ik heb in dit recept chocolade van Verkade gebruikt. De melkchocolade is uiteraard niet lactosevrij of melkvrij.
De melk chocolade fudge smaakt erg zoet, maar smaakt heerlijk. Daarom had ik het later nog een keertje gemaakt, maar dan met 2 pure chocolade en 4 melk chocolade repen. Dat is eigenlijk precies goed. Niet te zoet en niet te puur.

Dit recept is eivrij, glutenvrij, graanvrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs.

Continue reading “Melk chocolade fudge”

Pure chocolade fudge

Let op: Dit recept is niet lactosevrij

De laatste paar dagen heb ik paar keer fudge recepten gemaakt. Ik had het op de kookplaat gemaakt en dat was geen succes. Twee keer kon ik de prullenmand er blij mee maken.

Omdat ik wist dat fudge ook in de slowcooker gemaakt kan worden en ik geen zin meer had om het nog een keertje op de kookplaat te maken heb ik het in de slowcooker gemaakt.
Dat was een goed besluit, want het was geslaagd. Ik heb twee verschillende recepten gemaakt. Dit is er een van, wel heb ik paar veranderingen toegepast in het recept.

In dit recept heb ik pure chocolade (Côte d’Or 86%) gebruikt. Dit is dan ook echt een recept voor mensen die van diepe pure chocolade houden. Ben je daar geen fan van, kijk dan bij het recept met melk chocolade.

In dit recept is gecondenseerde melk gebruikt. Helaas geen kokos gecondenseerde melk, dat is niet meer in de winkel te koop. Je kunt het nog wel online kopen bij diverse supermarkten.
De fudge smaakt echt naar pure chocolade. Het smaakte wel lekker, maar wij vonden het te puur smaken. Een tip en variatie: doe er wat noten door en/of rozijnen.

Dit recept is glutenvrij, graanvrij, eivrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs. Vanwege de gecondenseerde melk is dit recept niet lactosevrij.

Continue reading “Pure chocolade fudge”

Groentesoep met cheddar uit de slowcooker

Weer een ‘lui’ recept: Groentesoep met cheddar uit de slowcooker.
Bij deze soep hoeft je niet echt op te letten. Je doet alles in de slowcooker en je zet hem aan en eind van de dag is de soep klaar. Heel erg fijn als je op die dag weg moet en weet dat je eind van de dag geen zin hebt om te koken en geen fast food wilt eten of een giga drukke dag hebt omdat je kinderen naar sporten moeten, enz. Ideaal gewoon.

De soep smaakt heerlijk en samen met de cheddar vult de soep ook goed. Serveer de soep ook met glutenvrij brood. Cheddar is gemaakt van melk en is niet lactosevrij omdat dit geen belegen of oude kaas is. Wil je deze soep toch met kaas eten ondanks dat je een lactose-intolerantie hebt, gebruik dan belegen of extra belegen of oude kaas. Deze kaassoorten zijn wel lactosevrij.

Dit recept is eivrij, glutenvrij, graanvrij (geen glutenvrije pasta of vermicelli gebruiken), lactosevrij als je geen cheddar (zie uitleg hierboven) gebruikt en is geschikt voor vegetariërs. Veganisten kunnen deze soep eten zonder kaas.

Continue reading “Groentesoep met cheddar uit de slowcooker”

Glutenvrije en lactosevrije kwarktaart

Op internet zag ik paar kwarktaartrecepten die in de Instant Pot of snelkookpan werden gemaakt. Ik vind het heel apart dat je ook een kwarktaart in een instant pot of snelkookpan kan maken. Omdat ik van alles wil uitproberen met de instant pot heb ik een glutenvrije en lactosevrije kwarktaart gemaakt.
De bodem wordt wel eerst gebakken in de oven, dit is om er voor te zorgen dat de bodem hard wordt en blijft.
De taart is geslaagd en smaakte hemels lekker. Het smaakt gewoon naar meer. Deze kwarktaart gaan we vaker maken.

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs.

Ik heb extra pagina aangemaakt met lactosevrije én glutenvrije zuivelproducten. Deze staat onder het productenoverzicht, als je hier klikt dan kom je direct op deze pagina.

Continue reading “Glutenvrije en lactosevrije kwarktaart”

Herfstige pompoensoep

Herfstige pompoensoep is een niet al te zware soep om te eten. De soep serveer je met wat geraspte kaas. Ik heb extra belegen kaas gebruikt, omdat dit lactosevrij is.

De soep is gemaakt in de slow cooker. Je zorgt er eerst voor dat de pompoenblokjes gaar worden. Dit duurt ongeveer een uur. Dan maal je de blokjes fijn met de staafmixer.
En dan doe je de rest van de ingrediënten erbij en vervolgens laat je het langzaam gaar koken in de slowcooker.

Je kunt dit op 2 manieren doen: low of stand I of high of stand II (zie de gebruiksaanwijzing van je slowcooker).
Ik heb de eerste keer de slowcooker op high gezet omdat ik de pompoenblokjes snel gaar wilde hebben en de rest van de soep heb ik de slowcooker op low of stand I gezet. Het is even uitrekenen hoeveel tijd je nodig hebt als je de soep precies klaar moet zijn tegen etenstijd. De soep is heerlijk van smaak.

Uiteraard kan je de soep ook gewoon in een soeppan maken. Dan kook je eerst de pompoenblokjes gaar (alles aan de kook brengen en na een tijdje de pompoenblokjes checken of ze gaar zijn) en als de rest van de ingrediënten in de pan zit, dan ben je binnen 40 minuten klaar met de soep.

De recept is eivrij, glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, notenvrij en de soep is geschikt voor vegetariërs en veganisten als ze de kaas weglaten.

Continue reading “Herfstige pompoensoep”

Gestoofde rundervlees

Wij hadden een middelmaatje slowcooker gekocht (3,5 liter) en om te kijken of deze slowcooker het goed deed heb ik paar recepten uitgeprobeerd.
Een van deze recepten is dit recept: gestoofde rundervlees. Dit is een recept waarbij alle ingrediënten (behalve het vlees) gebruikt worden om een dikke jus bij te maken.

Het is wel iets meer werk om dit voor elkaar te krijgen, want je moet eerst alle vleesstukjes uit de pan halen. Aangezien het vlees nogal makkelijk uit elkaar valt, is dit een monnikenwerk.
Maar het resultaat is wel dat je een heerlijke just met botermalse rundervlees hebt. Het heeft mij dan ook goed gesmaakt.

Dit recept is eivrij, glutenvrij, graanvrij, lactosevrij en notenvrij.

Continue reading “Gestoofde rundervlees”

Vegetarische koolrolletjes

Deze vegetarische koolrolletjes is een makkelijk recept om te maken. Het is wel een recept waar je tijd voor moet maken, want je maakt eerst de vulling en dan maak je de rolletjes.
En dan is dit recept ook bijna klaar. Je dekt de koolrolletjes af met de koolbladeren die stuk zijn gegaan. Deze zorgen ervoor dat de koolrolletjes niet verbranden.
Wil je dit met vlees eten, gebruikt dan gehakt erbij.
De koolrolletjes smaken trouwens heerlijk.

Dit recept is eivrij, glutenvrij, graanvrij, lactosevrij en notenvrij. Dit recept is ook geschikt voor veganisten als ze de kaas weglaten of vervangen voor een veganistische kaassoort.

Continue reading “Vegetarische koolrolletjes”