Nieuwe recepten

Groentegerecht met witlof, wortels en bosuitjes

Met die warme dagen heb ik eigenlijk maar weinig zin om te koken. Maar omdat je toch wat moet eten heb ik een groentegerecht gemaakt met witlof, wortel en bosuitjes.
Omdat het in de keuken behoorlijk warm was leek me het slim om een groenten ovengerecht van te maken. Zo hoef je niet al te lang in de keuken te staan en je hebt een gezonde en overheerlijke maaltijd op de tafel staan.

Wij hebben dit zonder aardappelen of patat gegeten. Ik had er een glutenvrije runderhamburger erbij en mijn man was tevreden met twee gebakken eieren.
De groenten waren goed gekruid. Wij hebben heerlijk gegeten. Dit recept is zeker voor herhaling vatbaar, zelf mijn man zei het direct. Zo is witlof nog lekkerder.
Dit is een vegetarisch recept, maar als je de kaas weglaat dan is dit recept ook geschikt voor veganisten.

Continue reading “Groentegerecht met witlof, wortels en bosuitjes”

Wilde perziken crumble

Wilde perziken crumble had eigenlijk een taart moeten worden, maar de bodem was mislukt.
Nu kan je de bodem natuurlijk weggooien, maar dat is zonde. Daarom heb ik er een crumble van gemaakt.

Ik heb het recept ook geschreven zoals je een crumble maakt, dat ik eerst een bodem had gebakken en daar later een crumble van gemaakt hebt scheelt niet zoveel. En daarbij zou het natuurlijk enigszins stom zijn om jullie eerst een bodem laten bakken en deze vervolgens te laten verkruimelen. Nee dat is niet handig, daarom gelijk als een crumble uitgeschreven.

Voor ons tweeën was dit natuurlijk veel te veel, daarom hadden we een portie warm gegeten en de volgende dag koud (uit de koelkast). De crumble smaakte koud beter dan als je het warm eet.
Wij hebben de eerste keer (warm) zonder slagroom gegeten en de volgende dag koud met slagroom.

Links op de foto de warme versie en rechts op de foto de koude versie. De rechterfoto is gemaakt met mijn mobieltje en daarom niet zo mooie foto.

Continue reading “Wilde perziken crumble”

Romige cajun pastasaus

Romige cajun pastasaus kun je op twee manieren maken: vegetarisch/veganistisch of met vlees. Ik heb beiden gemaakt. Eerst de vegetarische versie en later voor mezelf met kalkoenreepjes.
Ik heb later had ik paar scheppen van de vegetarische versie bij mij in de pan toegevoegd, zodat ik wat meer groenten had.
De saus smaakt heel erg romig en is licht pittig. Deze pastasaus heeft ons heel goed gesmaakt.
De foto die ik geplaatst heb is met kalkoenreepjes en zonder extra groenten. Ik ben vergeten om een foto te maken van de vegetarische/veganistische versie.
Dit recept is glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, eivrij en notenvrij.

Continue reading “Romige cajun pastasaus”

Cajun kruidenmix

Cajun kruidenmix wordt voornamelijk in de cajunkeuken gebruikt. Je kunt dit bij vlees, vis, schaaldieren en groentegerechten gebruiken.

Door de cayennepeper en de chilivlokken is dit een pittige kruidenmix. Erg lekker dus, maar niet altijd geschikt voor kleine kinderen of mensen die niet van scherp eten houden.

Pas de kruidenmix aan naar je eigen wensen, zoals meer knoflook poeder of minder cayennepeper of chilivlokken.

Continue reading “Cajun kruidenmix”

Rotisserie kalkoen met een salade

Rotisserie kalkoen met een salade is echt een zomersgerecht wat je, zoals ik het gemaakt hebt in de oven maar ook op de barbeque of op de grill kan maken. Net waar je zin in hebt.

Ik heb het dus in de oven gemaakt. Ik had geen zin om er meer werk aan te hebben. Daar was het me veel te warm voor.
Het kalkoenvlees was na 25 minuten gaar. Het vlees was sappig en niet droog geworden.
De salade die wij hadden gegeten is eigenlijk onze simpele salade die wij geregeld eten. Soms eet ik er vlees bij zoals nu, maar we eten deze salade hoofdzakelijk vegetarisch met gekookte eieren. Mijn man had trouwens geen vlees bij dit recept, maar paar gekookte eieren.

Wel een waarschuwing bij het gebruik van de rotisseriekruidenmix: het is scherp!
Dus eten er kinderen mee of mensen die niet van scherp eten houden, houd hier rekening mee.
Ik vond trouwens de kalkoenfilet erg lekker en pittig smaken. Bij de eerste hap moest ik ook even de pittigheid verwerken met een slok thee, maar daarna was ik gewend aan de pittigheid. Het is aan te raden om iets te drinken bij de hand te hebben.

Continue reading “Rotisserie kalkoen met een salade”

Rotisserie kruidenmix

Rotisserie kruidenmix is een pittige kruidenmix. Je gebruikt dit bij vlees, vis en groentegerechten.
Dit is mijn mengsel, mocht je er bij wijze van spreken meer knoflookpoeder of andere kruiden er in willen gebruiken, gewoon doen.
Dat is het leuke van een eigen kruidenmix of mengsel te maken.

Continue reading “Rotisserie kruidenmix”

Kerrie loempia

Kerrie loempia’s is een Indiaas recept.
Ik heb bij dit recept rijstvellen gebruik. Ik weet dat er glutenvrije sojavellen te koop zijn bij de Chinese toko’s, maar deze had ik niet in huis. Daarom heb ik rijstvellen gebruikt. Het zijn niet de makkelijkste vellen. Dit omdat je ze moet weken en als je dat te lang doet, dan kan je er eigenlijk niets meer mee. Daarom moet je ook opletten dat je ze niet te nat laat worden.

Mocht het tijdens het oprollen of dichtvouwen van een loempia een schuur in de rijstvel zitten. Geen nood, gewoon een nieuwe rijstvel weken en de loempia nog een keertje oprollen. Dat heb ik ook gedaan en eigenlijk zou je per keer gelijk 2 rijstvellen moeten weken en daar een loempia van maken.

Tijdens het bakken krijg je daardoor echt een knapperige loempia. Alleen zijn de loempia niet goudbruin gekleurd, maar dat doet niets af voor de smaak.
Ze smaken heerlijk.

Continue reading “Kerrie loempia”

Indiase oliebollen (wada’s)

Indiase oliebollen of Wada’s zijn vegetarische/veganistische oliebollen. Ze zijn gemaakt met rode linzen, ui en kruiden.
Het is een makkelijk en heerlijk recept om te maken. Eigenlijk maar weinig te vertellen over dit recept.
Dit recept is glutenvrij, eivrij, lactosevrij en notenvrij. Verder zijn ze geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Continue reading “Indiase oliebollen (wada’s)”

Hollandse pho met noedels en biefstuk

Kennen jullie de luie wijvensteek? Dat is een breisteek waarbij je een of zelf 2 of 3 keer een extra omslag maakt tijdens het breien en bij de volgende pen laat je deze omslagen vallen. Het gevolg is dat je een grote steek krijgt en sneller klaar bent met breien.

De Hollandse pho met noedels en biefstuk deed me daaraan denken. Ik zou ook bijna dit recept de ‘luie wijven’ pho met noedels en biefstuk noemen, maar omdat dit niet correct is heb ik het maar Hollandse pho met noedels en biefstuk genoemd. Geen Vietnamees, want zij maken dit iets anders en met verse kruiden.

Het ‘luie’ is meer dat ik geen verse kruiden heb gebruikt, maar gemalen en gedroogde kruiden. Daarom is deze soep in 15 minuten klaar. Je hoeft de kruiden niet eerst te laten trekken en dan weer eruit vissen. Nee, daar had ik geen zin in en ik wilde dit snel eten.
Mocht je biefstukreepjes vinden in de supermarkt, dan ben je nog sneller klaar.
Eigenlijk is deze soep een soort van ‘fast food‘, maar dan wel een gezonde vorm van fast food.

De soep smaakt overige heerlijk. Het is wel een geslurpt tijdens het eten, maar dat hoort bij deze soep. Dit komt natuurlijk ook door de noedels. Probeer deze soep eens met stokjes te eten en drink dan de bouillon gewoon op. Net zoals ze in Azie doen.
Deze soep is glutenvrij, eivrij, lactosevrij, en notenvrij.

Continue reading “Hollandse pho met noedels en biefstuk”

Appelwalnotentaart

Er was iemand jarig van de week en daar hoort uiteraard een taart bij.
Ik heb daarom een appelwalnotentaart gemaakt. Behalve appels en walnoten zitten er ook rozijnen in. Het is een simpele taart met een cakedeeg.
De taart is geslaagd en heerlijk bevonden door de mensen die deze taart gegeten hebben.
Dat is altijd fijn om te horen.

Continue reading “Appelwalnotentaart”