Muffins zonder ei, lactose en gluten

Een collega van mij vertelde dat ze allergisch is voor ei en dat ze sinds ze dat weet eigenlijk nooit meer iets van cake of taart had gegeten. Ik heb toen gelijk aangeboden om muffins voor haar te maken.

Uiteraard wel glutenvrij, want anders kan ik ze zelf niet proeven of ze geluk zijn. Dit is dus de eerste keer dat ik muffins gemaakt heb met No-Egg van Orgran (klik).

Normaal gesproken begin ik altijd met eieren en suiker en dan meel en als laatste de boter. Omdat No-Egg toch iets anders is dan eieren, heb ik de volgorde helemaal anders gedaan.

Eerst meng je het meel en de gesmolten boter. De boter moet je echt eerst smelten, want je hebt het vloeibare van de gesmolten boter nodig. Vervolgens heb ik de vulling toegevoegd en alles goed gemengd. Als laatste heb ik de No-Egg vermengd met water toegevoegd.

In het begin is alles nog vloeibaar, precies zoals het is als je muffins maakt met eieren maar na een tijdje begint het deeg hard te worden. Denk dus niet dat het mislukt is, dat is niet zo. Dit is normaal.

Schep dan met 2 eetlepels de muffinvormpjes vol en zet ze in een voorverwarmde oven en laat het voor ongeveer 40 minuten bakken. Ik had ze trouwens niet eens gecontroleerd of ze gaar waren. Na 40 minuten waren de muffins gaar.

De muffins smaken goed en ze kruimelig iets. De muffins zijn ook iets harder dan normaal, maar ze zijn wel goed gelukt.

voor ongeveer 12 muffins

Ingrediënten:
250 gram zelfrijzend glutenvrij bakmeel
250 gram suiker
250 gram boter
5 theelepeltjes No Egg van Orgran
150 ml lauwwarm water

Appelvulling:
1 appel, geschild en in kleine stukjes gesneden
3 eetlepels boerenjongens of rozijnen in rum geweekt
2 eetlepels kaneel en suiker

Chocolademuffins:
1 kleine bittere chocoladereep, vermalen in kleine stukjes (geen poeder)

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Verder nog nodig: muffinvormpjes, 2 eetlepels, garde
Oven voorverwarmen: 180 graden

Bereiding:
Smelt de boter en laat het iets afkoelen.
Weeg alles af en zorg dat alles klaar staan voor het vermengen.
Zorg er ook voor dat de muffinvormpjes klaar staan en dat de oven voorverwarmd is.
Meng het zelfrijzend glutenvrij meel met de gesmolten boter.
Als je een vulling gebruik, zoals de appelvulling of chocoladevulling voeg dat eerst door het boter/meelmengsel.
Meng alles goed door elkaar.
Doe de No-Egg door lauwwarm water en klopt het even op met een garde, zodat het goed vermengd is.
Giet het dan bij het deeg en schep alles goed door elkaar.
Zodra alles goed vermengd is, schep je met 2 eetlepels het deeg over in de muffinvormpjes.
Zet de muffins voor ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven.
Controleer of de muffins gaar zijn met een satéstokje en laat ze afkoelen.
Bron: eigen recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Muffins zonder ei, lactose en gluten

    1. Wat voor boter heb je gebruikt? Als je bijvoorbeeld vloeibare lactosevrije boter (b.v. Blueband vloeibaar) gebruikt, dan zou dat de reden kunnen zijn dat ze in elkaar zakken.

      Overigens zie je op de foto dat de muffin linksboven ook ietsje is ingezakt. Ik denk dat je deze muffins ook niet moet vergelijken met de gewone muffins die hoog rijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.