Mokka-mousse

Voor kerst ben ik paar verschillende toetjes aan het uitproberen. Gisteren had ik dit recept ook al gemaakt, maar dat was niet gelukt. Vandaag weer een nieuwe poging en gelukkig is het nu wel gelukt. Ik heb de volgorde iets aangepast. Dat leek me wat logischer dan wat er in het originele recept stond beschreven. De smaak van dit toetje is erg goed. Het is luchtig en zacht. Eigenlijk veel te lekker.

Aanvulling: ik was nog niet helemaal tevreden met het toetje. Daarom heb ik hem gisteren weer gemaakt en weer aangepast. Nu pas is hij helemaal naar mijn zin. Ik heb er minder vloeistof ingedaan dan het originele recept. Er bleef steeds een laagje vloeistof op de bodem liggen en dat hoort niet bij een mousse. In de kant en klare versies die je in de winkel koop, zit van alles in om het stevig te houden. Dat heb je niet als je hem vers maakt. Ik heb er nu wel minder koffie ingedaan en ik heb de melk achterwege gelaten. In plaats van rum heb ik er koffielikeur in gedaan. De volgorde heb ik weer aangepast en tijdens het bereiden merk je al dat het richting mousse ging. Dat had ik niet bij het originele recept. Op de middelste en rechte foto zie je de mousse die ik gisteren heb gemaakt. De kleur is iets dieper, maar dat komt omdat er geen melk in zit. Op de rechter foto zie je de test dat de mousse geslaagd is. Hij blijft gewoon in het schaaltje liggen terwijl je hem schuin houdt. De smaakt is uitmuntend.

Tip: als je de koffie weg laat en i.p.v. de koffielikeur gewoon rum in doet, dan heb je een heerlijke chocolademousse.

voor 4 personen

Ingrediënten:
100 gram chocolade, in stukjes gebroken
1 eetlepel water of kokos/sojamelk (mensen zonder lactose-intolerantie kunnen gewoon melk gebruiken)
50 gram boter, op kamertemperatuur brengen
2 eetlepels sterke koffie of espressokoffie
1 eetlepel koffie likeur
3 eieren
100 gram suiker
½ theelepel kaneel

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rusttijd mousse: minstens 2 uur
Verder nog nodig: mooie schaaltjes of glazen, 2 schalen om te mengen, pan met warm water + een schaal om de chocolade te smelten

Bereiding:
Scheid de eidooiers van het eiwit.
Klop de eiwitten stijf en zet dit even apart.
Klop de eidooiers flink met de suiker en voeg de ingrediënten er doorheen en meng goed door elkaar.
Smelt ondertussen de chocolade in een glazen schaal op een pan kokend water en zodra de chocolade gesmolten is voeg je de boter erbij.
Laat de boter al roerend smelten tot een glad mengsel.
Zodra alles goed is vermengd met de chocolade, haal je de schaal van de pan water.
Laat het voor paar minuten afkoelen
Voeg de eidooiers toe bij het chocolademengsel en meng alles goed door elkaar.
Schep dan rustig de stijfgeklopte eiwitten bij het chocolademengsel totdat alles goed vermengd is.
Schenk de mousse over in mooie schaaltjes of glazen en laat deze voor minstens 2 uur in de koelkast afkoelen.
De mousse is gelukt als je het schaaltje iets schuin houdt en de mousse niet vloeibaar is.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

2 thoughts on “Mokka-mousse

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.