Mayonaise (de klassieke methode)

Niet alle mayonaise is glutenvrij/tarwezetmeelvrij en/of lactosevrij. Ik gebruik eigenlijk altijd één merk, maar het is eigenlijk ook heel erg makkelijk om het zelf te maken. Voordeel is dat je weet wat er in zit en het is vers. Vers is altijd lekkerder en er zitten geen extra e-nummers of andere spul in om een product lang te kunnen bewaren. Eigengemaakte mayonaise kan je daarom ook niet lang bewaren. Dus maak nooit te veel. Mayonaise is ook heel erg smaakgebonden. De ene vindt een iets zurige mayonaise lekker en de ander de iets zoetige mayonaise.

Dit is de klassieke basisrecept. Probeer het eens uit en pas het aan je eigen smaak. Je kunt er bijvoorbeeld ook nog kerriepoeder of paprikapoeder of gemalen chili of cayennepeper toevoegen als je van pittige mayonaise houdt. Of als je echt van scherp eten houdt, een eetlepel sambal. Of als je van knoflook houdt neem dan paar knoflookteentjes. Pers deze uit met een knoflookpers en meng dat door de mayonaise en je hebt knoflookmayonaise. Simpele kan het haast niet. 😉

Een waarschuwing bij dit recept: de mayonaise is gemaakt van een rauw ei, dus bestaat er altijd een gevaar voor salmonella. Dit recept is daarom niet echt geschikt voor hele kleine kinderen en kwetsbare bejaarden of zieken.

mayonaise

Ingrediënten:
1-2 eidooiers
1 theelepeltje glutenvrije mosterd (b.v. van het merk Damhert << even klikken)
versgemalen zwarte of witte peper
zout naar smaak
250 ml milde olie op 1 eidooier (gebruik de olie die jij lekker vindt)
wat verse druppels citroensap
suiker naar smaak

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5-8 minuten
Verder nog nodig: afsluitbaar potje om te bewaren, mixer of keukenmachine

Bereiding:
Doe de eidooiers in een schaaltje of de keukenmachine en mix de eidooiers samen met een theelepeltje mosterd erbij.
Zet de keukenmachine aan en voeg dan voorzichtig wat olie toe tot het mengsel dik begint te worden.
Voeg dan langzaam in een dun straaltje de rest van de olie toe tot het een dikke mayonaise is.
Voeg dan wat citroensap naar smaak toe.
Voeg als je van zoete mayonaise houdt, naar smaak wat suiker toe.
Proef de mayonaise en voeg als dat nodig is extra zout en peper naar smaak toe.
Schep het over in een goed afsluitbaar potje en bewaar het in de koelkast.
Bron: aangepast recept

Nog enkele tips van de Australische Masterchef – Gary Mehigan:
Is de mayonaise te dik geworden, voeg er dan paar druppels citroensap (of water of azijn) bij. Dit zorgt ervoor dat de mayonaise dunne wordt.

Dan dit nog – De mayonaise kan schiften als:
1 de olie te koud is
2 de olie in het begin te snel wordt toegevoegd
3 er teveel olie wordt gebruikt.
Uit: Het Haagse Kookboek

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Mayonaise (de klassieke methode)

  1. Volgens onze diëtiste is mosterd niet toegelaten in een glutenvrij dieet. Ik zie hier echter dat er wel mosterd in zit voor zelfgemaakte mayonaise. Klopt dit dan wel?

    1. Dat is niet helemaal waar, er is van het merk Damhert glutenvrije mosterd te koop bij AH en bij sommige reformzaken. Het recept klopt dus, anders zou ik het recept zonder mosterd gemaakt en wat extra kruiden. 😉

  2. Geachte redactie,

    Met “Carbonell traditioneel Spaanse olijfolie+” ontstond er geen mayonaise. Wat heb ik fout gedaan?

    Nader antwoord afwachtend groet ik u,
    Bob Verbaas

    1. Geen flauw idee. Ik gebruik liever een ander soort olie. Olijfolie heeft nogal een eigen sterke smaak, maar dat verklaart niet waarom het niet gelukt is.
      Heeft u de olie echt beetje bij beetje toegevoegd (eerder druppels dan een scheutje olie) en de keukenmachine of mixer snel laten draaien? Hoe vers waren de eieren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.