Mayonaise, de snelle methode met de staafmixer

Niet alle mayonaise is glutenvrij/tarwezetmeelvrij en/of lactosevrij. Ik gebruik eigenlijk altijd één merk, maar het is eigenlijk ook heel erg makkelijk om het zelf te maken. Voordeel is dat je weet wat er in zit en het is vers. Vers is altijd lekkerder en er zitten geen extra e-nummers of andere spul in om een product lang te kunnen bewaren. Eigengemaakte mayonaise kan je daarom ook niet lang bewaren. Dus maak nooit te veel. Mayonaise is ook heel erg smaakgebonden. De ene vindt een iets zurige mayonaise lekker en de ander de iets zoetige mayonaise.

Op het forum staat een recept van mayonaise gemaakt met de staafmixer. Ik heb dit recept niet gebruikt, want ik vond dat niet echt lekker. Het recept wat ik wel gebruikt hebt komt van de Australische Masterchef – Gary Mehigan. Hij maakt het met een mini keukenmachine en dat is ietsje meer bewerkelijker dan de methode met de staafmixer, maar de ingrediënten die gebruikt werden spraken me heel erg aan. In plaats van een kleine of mini keukenmachine heb ik dus gebruik gemaakt van de staafmixer en dat gaat dan nog sneller dan zijn methode.
Er zit in dit recept geen suiker, de zoete smaak komt van de witte balsamicoazijn. De mayonaise smaakt heerlijk ouderwets. Ik heb bij dit recept milde olijfolie gebruikt (zie foto), dit is een oliesoort wat geen smaak heeft. Dit komt te goede van de andere ingrediënten. De mayonaise kan je als het in een goed afsluitbaar potje zit 2-3 weken bewaren op een koele plek in de koelkast.

Een waarschuwing bij dit recept: de mayonaise is gemaakt van een rauw ei, dus bestaat er altijd een gevaar voor salmonella. Dit recept is daarom niet echt geschikt voor hele kleine kinderen en kwetsbare bejaarden of zieken.

voor 4-6 personen of ongeveer 250 ml

Ingrediënten:
1 hele ei
250 ml milde olie
1 eetlepel witte of blanke balsamicoazijn
1 eetlepel glutenvrije mosterd (b.v. van het merk Damhert)
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd: 1 minuten
Verder nog nodig: staafmixer en maatbeker, mini keukenmachine (klik) een afsluitbaar potje
Rusttijd of koelkast tijd: 15 minuten of langer

Bereiding:
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Doe alle ingrediënten in de hoge mengbeker.
Zet de staafmixer in de mengbeker.
Zet de staafmixer aan, maar laat hem even op de bodem staan.
Haal hem dan paar keer op en neer totdat alle olie is opgenomen.
Bron: Australische Masterchef – Gary Mehigan

Nog enkele tips van de Australische Masterchef – Gary Mehigan:
Is de mayonaise te dik geworden, voeg er dan paar druppels citroensap (of water of azijn) bij. Dit zorgt ervoor dat de mayonaise dunner wordt.

Dan dit nog – De mayonaise kan schiften als:
1 de olie te koud is
2 de olie in het begin te snel wordt toegevoegd
3 er teveel olie wordt gebruikt.
Uit: Het Haagse Kookboek

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Mayonaise, de snelle methode met de staafmixer

  1. Lekker! Ik maak het altijd met zuiver citroensap. De smaak wordt heel erg bepaald door de olie die je gebruikt, vind ik, dus hoe milder hoe beter. Ik voeg een paar druppels stevia toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.